Fauna prosperă în zona Cernobâl datorită plecării omului din zonă

Când a avut loc dezastrul de la Cernobîl în 1986, nu a fost doar o catastrofă pentru oameni. Fauna locală a suferit o lovitură puternică, multe animale murind din cauza radiațiilor. Acum, la 30 de ani distanță, se pare că animalele prosperă din nou în zona interzisă oamenilor, în ciuda cantităților mari de radiații ce încă persistă în regiune.
Un nou studiu efectuat de Universitățile din Georgia, SUA, și Portsmouth, Anglia, a arătat faptul că în jurul centralei dezafectate trăiesc în prezent numeroase animale mari, precum elani, căprioare, porci mistreţi sau lupi.
Jim Baesley, de la Universitatea din Georgia, a declarat că această situație arată că animalele sălbatice sunt extrem de rezistente și că au reușit să se adapteze în condiții vitrege omului.
Un exemplu este populaţia de lupi din zona de excludere de la Cernobîl care este de şapte ori mai mare decât în alte zone învecinare, au precizat oamenii de ştiinţă.
Un factor determinant pentru abudența animalelor în zona este chiar absența omului. „Este posibil ca numărul animalelor sălbatice de la Cernobîl să fie mai mare decât înaintea producerii catastrofei. Asta nu înseamnă că radiaţiile nu le pot face rău animalelor, însă e posibil ca acestea să prefere aceste condiții în detrimentrul convieţuirii în zonele populate de oameni, care pot fi mult mai dăunătoare pentru acestea, dacă ne gândim la vânătoare sau defrișări.”, a declarat profesorul Jim Smith de la Universitatea Portsmouth.
sursa: sciencealert.com
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu