Extremiștii din Europa care au luptat alături de ISIS s-au întors acasă. Cât de periculoși sunt ei pentru noi?

Libertatea: ISIS a lovit din nou şi chiar în Statele Unite ale Americii. Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a anunțat că atentatul de ieri, soldat cu opt morți și 11 răniți, a fost comis de un simpatizat ISIS care s-a radicalizat în America. Un lup singuratic. Atacul are loc într-o perioadă în care organizația teroristă a suferit cele mai mari înfrângeri. Şi-a pierdut capitala, oraşul sirian Raqqa, dar şi o mare parte din extremiștii care au venit din multe ţări din lume pentru a susține ideea unui aşa-numit califat islamic. Recent, a fost publicată o analiză care arată că 5.600 de cetățeni din 33 de ţări care au plecat în Siria şi Irak pentru a lupta alături de ISIS s-au întors acasă. Cel puţin 1400 dintre ei sunt din Europa.
Pericolul din inima Europei
Grupul Soufan, condus de un fost agent FBI care a anchetat sute de cazuri de terorism, a analizat pe larg problema întoarcerii acasă a europenilor care s-au alăturat ISIS în Siria şi Irak. Statisticile arată că 30% din cei 5000 de cetățeni ai Uniunii Europene care au luat acestă decizie s-au întors în orașele de unde au plecat. Cei mai mulţi au revenit în Franța, Belgia, Marea Britanie şi Germania. Marea problemă a autorităților este că nu ştiu cine sunt acești mercenari ai ISIS şi cât de periculoși sunt. Interpol a reușit să introducă în baza de date mai puţin de jumătate din numărul total. Specialiștii Soufan estimează că acești oameni se vor acomoda cu greu în comunitățile lor, departe de atrocitățile de pe frontul ISIS.
Psihologii care au analizat fenomenul au concluzionat că acești oameni au plecat de acasă pentru că nu se puteau integra în societate, nu-şi găseau scopul în viaţă. Acum, după ce au petrecut câțiva ani alături de fundamentaliștii din armata ISIS, ar putea accepta ușor să contribuie la organizarea unui atentat chiar la ei acasă.
Din 2014 şi până în prezent, ISIS a organizat 143 de atacuri teroriste în 29 de ţări. Efectele sunt dramatice: peste 2000 de oameni au fost ucişi.
Care este profilul luptătorului străin
De regulă, are între 18 și 29 de ani, dar au fost și situații în care în zonele de conflict au ajuns și adolescenți europeni de 15, 16 ani. Sunt din a treia sau a patra generație de imigranți veniți în Europa, foarte putini aveau pregătire militară. La început, au fost învățați cum se folosește o pușcă automată. După câteva săptămâni au ajuns direct pe front. Pentru mulți a fost prima, dar și ultima bătălie reală la care au luat parte.
Citește mai mult: Libertatea
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu