Cunoaste lumea

Noutăți

Exteriorul unui submersibil destinat să înzestreze trupele US Navy a fost produs prin printare 3D, într-un timp incredibil. Ce avantaje are printarea 3D, în domeniul militar?

  •  
  •  
  •  

Împreună cu specialiștii de la Oak Ridge National Laboratory, Forțele Navale ale SUA au dezvoltat carena unui vehicul submersibil demonstrativ într-un timp record, nemaiîntâlnit până acum. Exteriorul submersibilului a fost proiectat, produs și asamblat în doar patru săptămâni. Modelul carenei submersibilului, realizat prin printare 3D, a fost copiat după un vehicul existent, fabricat, însă, prin metode obișnuite și aflat în dotarea trupelor de elită Navy seals.

Structura construită demonstrativ are 9,1 metri lungime și a fost fabricată cu o imprimantă 3D gigantică, de tip industrial, numită Big Area Additive Manufacturing (BAAM). Această carenă de submersibil reprezintă, în prezent, cel mai mare echipament printat 3D din dotarea US Navy. Este fabricată din fibră de carbon și formată din 6 piese printate individual.

c

a

În prima săptămână a fost proiectat ansamblul iar procesul de printare 3D a debutat în cea de-a doua săptămână. Dacă s-ar fi recurs la procedeele clasice de fabricare, construirea exteriorului unei asemenea nave submersibile ar fi durat 5 luni iar costurile ar fi fost de 800.000 de dolari. Grație printării 3D, costurile au fost reduse cu 90% iar timpul de fabricare s-a redus de 5 ori!

La o eventuală declanșare a unui conflict militar, printarea 3D este soluția perfectă, pentru rapiditatea cu care furnizează echipamente militare sau componente ale acestora.

Noul ansamblu realizat în scop demonstrativ este perfect etanș, urmând să fie supus la teste fizice în Carderock. Performanta stație de testare imită cele mai dificile condiții pe care navele și submarinele le-ar putea întâlni în ocean. Prototipurile care vor îndeplini condițiile de siguranță și performanță vor fi introduse în exploatare de către US Navy chiar din 2019.

Imprimanta 3D Big Area Additive Manufacturing (BAAM) poate fabrica produse de 10 ori mai mari, comparativ cu celelalte instalatii de acest fel. De asemenea, BAAM lucrează de 200-500 de ori mai repede decât alte echipamente care funcționează pe același principiu. Această gigantică imprimantă a fabricat, până acum, și alte obiecte de mari dimensiuni, cum ar fi un automobil în mărime naturală sau o replică printată 3D a navei spațiale Orion.

Realizarea, în doar patru săptămâni, a carenei acestui submersibil nu este prima utilizare a printării 3D în scopul producerii de echipament militar. Pentru uzul pușcașilor marini a fost fabricată, prin astfel de mijloace, o dronă militară. Tehnologia aceasta, rapidă, precisă și puțin costisitoare, este utilizată și de către forțele armate ale unor state precum Israel și Africa de Sud.

Sursa: interestingengineering.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii