Exact așa arată… un „râu de piatră”. Fenomenul e fascinant, dar și înfricoșător! VIDEO

Despre râuri care, ieșindu-și din albii, au dărâmat poduri de piatră s-a mai auzit, însă un „râu de piatră”, căruia nu-i poate sta nimic în cale și care să se prăvălească la vale într-un zgomot infernal, e un spectacol înaintea căruia, vreme de câteva clipe, mintea poate refuza să accepte ceea ce-i oferă privirile.
Cu puțină vreme în urmă, în Noua Zeelandă s-a petrecut un fenomen bizar, cum nu le-a fost dat să vadă multora dintre oameni. Ciudatul fenomen natural a reprezentat un efect al teribilului Ciclon Gita, care a trecut recent peste teritoriul neo-zeelandez, lăsând în urmă clădiri avariate, localități lipsite de energie electrică, așezări inundate.
Fenomenul neobișnuit la care ne referim acum s-a iscat nu departe de râul Rakaia și a fost filmat de către o anume Donna Field. Este vorba despre un „râu de piatră” sau o teribilă „cascadă de pietriș”! Nu oricine a avut prilejul de a sta la doi pași de un șuvoi puternic, format din miliarde de pietre care se scurg în viteză la vale, comportându-se precum moleculele de lichid ale unei ape curgătoare ce și-a ieșit din albie.
Fenomenul este, în egală măsură, fascinant și înfricoșător. Este, s-ar putea zice, o combinație stranie între un râu cu ape repezi, o alunecare de teren și o avalanșă. Geologul britanic Dave Petley (University of Sheffield) arată că este vorba despre un „flux granular”, în care fragmentele de rocă (pietrișul) se comportă precum un fluid, care se deplasează pe o suprafață înclinată.
Cu toate că bucățile de rocă au forme diferite, un „râu de piatră” este, totuși, capabil să împrumute înfățișarea și comportamentul apei care se scurge printr-o albie de pe un teren abrupt. Este necesar, pentru formarea unui „râu de pietriș”, ca fragmentele de rocă, în majoritatea lor, să nu difere prea mult în ceea ce privește dimensiunile. Spectacolul este impresionant, neobișnuit iar senzația de pericol experimentată de către privitor este… pe deplin justificată.
Geologii afirmă că tipul de rocă din care sunt alcătuite miliardele de pietre care, prăvălindu-se la vale, au generat impresionantul fenomen, este comun în Noua Zeelandă, având o vechime destul de mare, formându-se cu mai mult de 300 de milioane de ani în urmă.
Ciclonul Gita (dezvoltat în februarie 2018) – factorul meteorologic ce a determinat formarea șuvoiului de pietriș, prin intermediul ploilor abundente, a fost caracterizat de viteze ale vântului de până la 230 km/h. În afară de Noua Zeelandă, ciclonul a trecut, cu furie, peste Vanuatu, Fiji, insulele Wallis și Futuna, Samoa, Tonga, Noua Caledonie, Queensland, insula Niue.
Surse: www.popularmechanics.com, wikipedia.org, sploid.gizmodo.com, YouTube
Autor: Tomi Tohaneanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu