Este posibil ca astronomii să fi descoperit prima planetă care orbitează 3 stele?

Într-un sistem stelar îndepărtat – la doar 1.300 de ani lumină distanță de Pământ – cercetătorii și colegii UNLV ar fi putut identifica prima planetă cunoscută care orbitează trei stele.
Spre deosebire de sistemul nostru solar, care constă dintr-o stea solitară, se crede că jumătate din toate sistemele stelare, precum GW Ori, unde astronomii au observat fenomenul nou, constau din două sau mai multe stele care sunt legate gravitațional între ele, notează Science Daily.
Dar nici o planetă care orbitează trei stele – o orbită circumptriplă – nu a fost descoperită vreodată. Poate până acum. Echipa de cercetare a investigat diferite origini, inclusiv posibilitatea ca decalajul să fie creat de cuplul gravitațional de la cele trei stele.
Dar după ce au construit un model cuprinzător de GW Ori, au descoperit că explicația mai probabilă și mai fascinantă pentru spațiul din disc este prezența uneia sau mai multor planete masive, de natură Jupiter.
Gigantii gazoși, potrivit lui Jeremy Smallwood, autor principal și recent doctorat, absolvent în astronomie de la UNLV, sunt de obicei primele planete care se formează în cadrul unui sistem stelar. Urmează planete terestre precum Pământul și Marte.
Planeta însăși nu poate fi văzută, dar constatarea – evidențiată într-un studiu din septembrie în Notificările lunare ale Societății Astronomice Regale – sugerează că aceasta este prima planetă circumtriple descoperită vreodată.
Alte observații de la telescopul ALMA sunt așteptate în următoarele luni, care ar putea oferi dovezi directe ale fenomenului.
„Este cu adevărat interesant, deoarece face teoria formării planetei foarte robustă”, a spus Smallwood. „Ar putea însemna că formarea planetei este mult mai activă decât am crezut, ceea ce este destul de cool”.
Sursa: Universitatea din Nevada, Las Vegas, text original scris de Natalie Bruzda
Foto burst shopify Brodie Vissers
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu