Essaouira, un oraș-port din vestul Marocului

Cercetările arheologice arată că orașul Essaouira a fost ocupat încă din timpuri preistorice.
Golful din Essaouira este parțial adăpostit de insula Mogador, ceea ce îl face un port liniștit protejat împotriva vântului maritim puternic.
Întemeierea orașului a fost opera sultanului alawid marocan Mohammed bin Abdallah, care a făcut un experiment original încredințându-l mai multor arhitecți în 1760, în special Théodore Cornut și Ahmed al-Inglizi, care au proiectat orașul folosind limba franceză.
Odată construit, a continuat să crească și a cunoscut o epocă de aur și o dezvoltare excepțională, devenind cel mai important port comercial al țării dar și capitala diplomatică a acesteia între sfârșitul secolului al XVIII-lea și prima jumătate a secolului al XIX-lea.
Medina din Essaouira (fostă „Mogador”) este azi un oraș inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, un exemplu de oraș fortificat de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, transferat în Africa de Nord de către coloniștii europeni.
La începutul anilor 1950, regizorul și actorul de film Orson Welles a stat la Hotel des Iles, chiar la sud de zidurile orașului, în timpul filmărilor versiunii sale clasice din 1952 a „Othello”, care conține mai multe scene memorabile filmate pe străzile și aleile labirintice ale medinei.
Legenda spune că în timpul șederii lui Welles în oraș l-a întâlnit pe Winston Churchill, un alt oaspete la Hotel des Iles.
Un basorelief al lui Orson Welles este situat într-o mică piață chiar în afara zidurilor medinei, aproape de mare.
Câțiva alți regizori de film au folosit Essaouira ca locație datorită calităților fotogenice și atmosferice.
Orașul a fost folosit la filmările „The Game of Thrones” ca locuință a Armatei Nepătaților. Scena șirurilor de sclavi răstigniți erau recuzită pentru a acoperi tunurile portugheze.
Începând cu sfârșitul anilor 1960, Essaouira a devenit un loc de întâlnire hippie.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu