Cunoaste lumea

Noutăți

Epidemiile care au schimbat lumea. Cele mai grave boli au luat viețile a peste 300 de milioane de oameni

  •  
  •  
  •  

De-a lungul istoriei, epidemiile au fost responsabile pentru moartea a milioane de oameni, iar unele epidemii au fost atât de mari, încât au lăsat un impact permanent asupra populației la vremea respectivă. Unele dintre cele mai grave dintre acestea pot fi găsite mai jos.

Ciuma lui Iustinian. Ciuma lui Iustinian a lovit omenirea între anii 541 și 542 d.Hr. Acesta este considerată ca fiind cea mai mare epidemie din istorie, ducând, potrivit estimărilor, la decesul a cel puțin 100 de milioane de oameni! Această ciumă s-a rășpândit atât de repede și pe un teritoriu vast din cauza rozătoarelor, ai căror purici erau infectați cu bacteriile. Acești șobolani au călătorit pe navele comerciale și au ajutat la răspândirea infecției din China în Africa de Nord și în întreaga Mediterană. Această pandemie, numită după Împăratul bizantin Justinian I, este atribuită, de unii istorici, ca fiind responsabilă sau cel puțin contribuind la declinul Imperiului Roman. Armata a pierdut puterea și nu mai era capabilă să se reorganizeze. Fermierii s-au îmbolnăvit iar producția agricolă a scăzut. Cu o bază agricolă mai mică, impozitele primite au scăzut.

Moartea Neagră. Moartea Neagră sau Ciuma Bubonică a luat viețile a 50 de milioane de oameni între 1346 și 1350. A fost una dintre cele mai mortale pandemii din istoria omenirii şi, până de curând, se credea că a fost cauzată de o bacterie numită Yersinia pestis, însă studii recente arată că pandemia ar trebui atribuită altor boli. Unii istorici cred că pandemia şi-a fixat rădăcinile în China sau în Asia Centrală, în 1320 sau 1330, iar în următorii ani prin intermediul comercianţilor şi a soldaţilor s-a răspândit şi în sudul Rusiei. De aici, ciuma şi-a urmat cursul, atingând vestul Europei şi Africa de Nord în timpul anilor 1340. Numărul total de morţi la nivel mondial este estimat a fi între 25 şi 50 de milioane. Se crede că ciuma s-a reîntors odată cu fiecare generaţie, sub forme diferite, până în 1700. În această perioadă, peste 100 de epidemii de ciumă au afectat Europa.

HIV/SIDA. Epidemia HIV / SIDA a început în 1960 și continuă să fie prezentă în lume și în zilele noastre. Până acum, acest virus a provocat moartea a 39 de milioane de oameni. Primele medicamente pentru combaterea virusului HIV au apărut în 1987. Astăzi, există aproximativ 37 de milioane de persoane care trăiesc cu HIV. Pentru persoanele care au acces la medicamente antiretrovirale, speranța de viață a fost extinsă. În prezent, acest virus este deosebit de agresiv în Africa Subsahariană, unde se găsesc cel puțin 68% din toate infecțiile HIV / SIDA la nivel mondial.

Gripa spaniolă. Gripa spaniolă a apărut după terminarea Primului Război Mondial, fiind asemănătoare cu gripa aviară din zilele noastre. Această gripă a ajuns în mai multe ţări, după ce soldaţii s-au întors de pe front. Între 1918 şi 1919, „gripa spaniolă” ar fi omorât aproape 100 de milioane de oameni din întreaga lume. Gripa a primit acest nume după ce ziarele din Spania ar fi publicat sute de articole pe această temă. Din cauza gripei spaniole, numai în India au decedat 17 milioane de persoane. Afectate de această boală au mai fost locuitorii din Spania, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franţa, Africa de Sud, Australia, Fiji, Samoa Occidentală sau Mexic.

Malaria. Malaria este o boală transmisă de ţânţarul anopheles, răspândită în zonele tropicale şi subtropicale. Anual, undeva la două milioane de persoane mor din cauza malariei, majoritatea fiind copii din Africa subsahariană. Numărul persoanelor infectate este mult mai mare, circa 400 de milioane de oameni fiind infectate anual cu malarie.

Tifosul. Tifosul sau „febra războiului” este responsabilă de moartea a circa 10 milioane de oameni în timpul războiului de 30 de ani din Europa. Aceasta boală a cauzat alte milioane de decese în timpul Primului Război Mondial în Europa de Est. Simptomele tifosului includ migrene, pierderea poftei de foame şi febra.

sursa: https://www.worldatlas.com/articles/the-10-worst-epidemics-in-history.html
sursa: www.healthcarebisinesstech.com
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii