Elemente necesare apariției vieții, descoperite pe cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko

Sonda Rosetta a găsit dovezi clare ale prezenței aminoacidului glicocol, o componentă de bază a proteinelor, și a fosforului mineral, care ajuta la construirea ADN-ului, în norul de gaz ce înconjoară nucleul cometei 67P/Ciuriumov-Gherasimenko. Glicina a fost inițial detectată în octombrie 2014, iar mai apoi din nou în august 2015, când cometa se afla în periheliu, cea mai scurtă distanță față de Soare.
„Aceasta este prima detectare fără echivoc a glicinei în atmosfera subțire a unei comete”, a declarat Dr. Kathrin Altwegg, cercetător la Universitatea din Berna, Germania.
„Mulțimea de molecule organice deja identificate pe comete, împreună cu noile descoperiri de pe 67P/Ciuriumov-Gherasimenko, confirmă ideea noastră mai veche cum că cometele sunt rezervoare capabile să transporte ingrediente vitale vieții”, susține astrofizicianul, Dr. Matt Taylo.
Indicii de glicină au fost găsite anterior de către agenția spațială americană prin misiunea Stardust. NASA a reușit să obține probe de la cometa Wild 2 în 2004. Însă oamenii de știință nu au putut exclude contaminarea particulelor în timpul analizei lor pe Pământ.
Cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko are o perioadă orbitală curentă de 6,45 ani și o perioadă de rotație de aprox. 12,7 ore, și a fost descoperită de astronomul Klim Ivanovici Ciuriumov la 11 septembrie 1969. Pentru a ajunge la destinație, sonda Agenției Spațiale Europene, Rosetta, a avut nevoie de 10 ani.
sursa: independent.co.uk
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu