Edinburgh-ul celor șapte mări – cea mai îndepărtată așezare din lume, locuită permanent
![tristan-da-cunha-3[6]](https://www.cunoastelumea.ro/wp-content/uploads/2018/06/tristan-da-cunha-36-620x264.jpg)
Tristan da Cunha este o insulă vulcanică aflată în mijlocul Oceanului Atlantic, situată la 2.816 kilometri de Africa de Sud și la 3.360 de kilometri de America de Sud. „Edinburgh of the Seven Seas” sau Edinburgh-ul celor șapte mări, singura așezare a insulei, este considerată cea mai îndepărtată așezare permanentă din lume.
Insula are o formă aproximativ rotundă, cu un diametru mediu de 11 kilometri și o suprafață totală de 98 de kilometri pătrați. În cea mai mare parte este o insulă montană, singura zonă plată fiind tocmai platoul pe care este construit orașul Edinburgh. Tristan da Cunha este considerat ca fiind unul dintre cele mai izolate locuri locuite din lume. Pe insulă nu există niciun aeroport, ea putând fi accesibilă doar cu vaporul. Există un vulcan pe nume Vârful Reginei Maria, care a erupt în 1961, forțând aproape întreaga populație să abandoneze așezarea și să se mute în Marea Britanie. Insularii s-au întors însă în 1963, iar așezarea a fost reconstruită.
Locuitorii insulei sunt descendenți ai membrilor unei baze militare instaurate în Secolul XIX, fiind înregistrate 7 familii. Între aceștia se înregistrează un număr mare de boli datorate endogamiei, cum ar fi astmul și glaucomul. Pe Insula Gough există, de asemenea, o stație meteorologică sud-africană cu 6 membri.
Locul este o parte a teritoriului britanic de peste mări „Sfânta Elena, Ascension și Tristan da Cunha”, situat la 2430 km la sud de Sf. Elena. Teritoriul este format din insula principală Tristan da Cunha cu o suprafață de 98 km² și din insulele nelocuite Insula Inaccesibilă și Insula Nightingale. Insulele au fost descoperite în 1506 de către exploratorul portughez Tristão da Cunha.
După încă 140 de ani oamenii au revenit în acest loc și au început să-și facă locuințe permanente. În 1811 pe insulă a sosit colonelul Jonathan Lambert. Acesta a declarat insulele proprietatea sa și le-a numit Islands of Refreshment. Regimul lui Lambert a fost însă de scurtă durată, murind într-un accident de navigație doar doi ani mai târziu.
Astăzi, insula are o populație de numai 264 de persoane. Populația actuală se presupune că este descendetă din 15 strămoși, opt bărbați și șapte femele, care au sosit pe insulă în diferite perioade între 1816 și 1908. Toți locuitorii sunt fermieri. Nu există proprietate personală pe această insulă, toate terenurile sunt proprietate comună. Așezarea dispune de toate facilitățile moderne – de la alimentare cu apă, electricitate și până la canalizare. Îngrijirea medicală este gratuită, dar există doar un medic rezident din Africa de Sud și doar cinci asistente medicale. Există un muzeu mic, o școală, un magazin de artizanat, o piscină și o stație radio. Există magazine locale și un supermarket.
sursa: https://www.tristandacunha.org/
sursa: http://www.sthelena.se/tristan/tristan.htm
Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu