E posibil un tsunami uriaș în Marea Mediterană? Au mai avut loc aici astfel de catastrofe? Iată ce spun specialiștii și istoria…

O echipă de cercetători europeni au dezvoltat un model pentru a simula impactul tsunami-urilor generate de cutremure și l-a aplicat în estul Mediteranei. Rezultatele arată că undele de tsunami ar putea afecta și inunda zonele din sudul Italiei și ale Greciei. Deși nu sunt atât de frecvente ca în Oceanul Pacific sau cel Indian, tsunami-urile se întâlnesc, de asemenea, în Marea Mediterană, în principal datorită cutremurelor generate atunci când placa africană alunecă sub placa eurasiatică. Aproximativ 10% dintre toate tsunami-urile din întreaga lume se petrec în Marea Mediterană, chiar dacă majoritatea sunt de forță mică și trec aproape neobservate.
Riscul pentru zonele de coastă este ridicat, totuși, datorită densității ridicate a populației din zonă; aproximativ 130 de milioane de persoane locuiesc de-a lungul coaste. Mai mult decât atât, valurile tsunami din Marea Mediterană trebuie să călătorească pe o distanță foarte scurtă înainte de a lovi coasta, ajungând la aceasta mult înainte ca orice plan de evacuare sa poată fi pus în practică de către autorități.
Deși ați putea crede că acesta este doar un studiu și nu au avut loc astfel de fenomene în Marea Mediterană, nu este tocmai așa. Cu aproape un secol în urmă, un val de 13 m înălţime, cauzat de un cutremur, s-a produs în largul coastelor Siciliei și a provocat aproximativ 2.000 de decese. Iar un alt exemplu poate fi tsunami-ul cauzat de erupția vulcanului de pe insula Santorini în urmă cu aproximativ 3.500 de ani. Acesta a generat un val tsunami care a distrus civilizația minoică și care probabil a stat la baza legendei Atlantidei sau a potopului biblic.
Marea Mediterană este o rămășiță a Mării Tethys și întinderea acesteia se micşorează pe măsură ce placa africană continuă să avanseze spre nord cu aproximativ 2,5 cm pe an. Frontiera dintre aceste plăci tectonice nu este clar delimitată și, ca rezultat, regiunea mediteraneană este străbătută de falii active care, împreună cu mișcările plăcilor, creează un cadru tectonic complex caracterizat de un risc seismic ridicat.
După cum este detaliat în studiul Ocean Science, echipa și-a aplicat modelul la tsunami-urile generate de cutremure de magnitudinea de aproximativ 7.0 pe scara Richter în largul coastelor din estul Siciliei și din sudul Cretei. Rezultatele arată că, în ambele cazuri, acestea ar inunda zonele de coastă joase până la aproximativ 5 metri deasupra nivelului mării. Efectele ar fi mai severe pentru Creta, unde aproximativ 3,5 kilometri pătrați de pământ ar fi sub apă. Însă ce se întâmplă în cazul unui cutremur mai mare?
„Datorită complexității fenomenelor studiate, nu ar trebui să extindem în mod arbitrar validitatea rezultatelor prezentate presupunând că un tsunami cu o magnitudine generată de cinci ori mai mare, de exemplu, ar avea ca rezultat o zonă de inundare de cinci ori mai mare. Cu toate ca tsunami-urile induse de cutremure nu sunt mici, a existat o istorie înregistrată de evenimente semnificativ mai mari, în ceea ce priveste magnitudinea acestor fenomene în regiune. De exemplu, o grupare de cutremure, cea mai mare cu o magnitudine cuprinsă între 8,0 și 8,5 a lovit coasta Cretei în 365 d.Hr. Tsunami-ul rezultat a distrus orașe străvechi din Grecia, Italia și Egipt, ucigând 5.000 de oameni doar din Alexandria”, avertizează Achilleas Samaras, autorul principal al studiului și cercetător la Universitatea din Bologna, Italia.
sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2015/08/150827083528.htm
sursa: https://theconversation.com/are-we-prepared-for-the-next-big-mediterranean-tsunami-46760
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu