Cunoaste lumea

Noutăți

După referendumul din Turcia, Austria cere stoparea negocierilor de aderare a Ankarei la Uniunea Europeană

  •  
  •  
  •  

Istoricul raporturilor dintre Turcia și Europa este deosebit de interesant, nefiind definit întotdeauna de conflictualitate. Pe de altă parte, istoria ne arată, fără putință de tăgadă, că indiferent ce fel de relații a avut Occidentul cu Turcia, națiunea română și statele pe care ea le-a întemeiat au avut de experimentat efectele acestor raporturi, pe termen lung. Turcia este una dintre puterile militare ale lumii și un stat mereu imprevizibil. Azi, sub ochii noștri, Turcia se transformă cu rapiditate, o bună parte dintre turci părând să nutrească bizare nostalgii legate de vremea când statul lor nu era o republică, ci era numit, nu fără teamă, „Imperiul Otoman”.

Potrivit ActiveNews, „ministrul austriac de externe, Sebastian Kurz, a pledat luni încă odată, după referendumul constituțional din Turcia, încheiat cu un rezultat strâns în favoarea extinderii prerogativelor prezidențiale ale lui Recep Tayyip Erdogan, pentru stoparea negocierilor de aderare a Ankarei la Uniunea Europeană, transmite AFP. „Trebuie să oprim negocierile de aderare la UE și să lucrăm, în schimb, la instituirea unui acord de vecinătate cu Turcia”, a adăugat ministrul austriac. Duminică, el estimase că rezultatul referendumului oferă imaginea unei „țări divizate”.

Potrivit sursei precizate, „președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și-a anunțat victoria în referendumul privind modificările constituționale care i-ar aduce puteri sporite, informează BBC. Cu peste 99% dintre voturi numărate, rezultatele arată că 51,35% au votat „Da”, în timp ce doar 48,65% au votat „Nu”. „Astăzi, Turcia a luat o decizie istorică. Împreună cu poporul, am realizat cea mai importantă reformă din istoria noastră”, a spus Erdogan, care le-a cerut tuturor să respecte rezultatele votului”.

Schimbările aduse Constituției reprezintă cea mai vastă modificare în materie, de când Turcia a devenit republică, acum aproape 100 de ani, susține BBC. Practic, președintele Turciei ar primi puterea să numească miniștri în guvern, să emită decrete, să aleagă judecători și să dizolve Parlamentul. Noul sistem va elimina funcția de premier și ar concentra puterea în mâinile președintelui, plasând sistemul de stat sub controlul său. (…) Cu noul sistem, președintele Erdogan ar rămâne în funcție până-n 2029.”

Ar trebui formulată o întrebare, dat fiind contextul politic actual, din Turcia: nu cumva Erdogan vrea să devină un nou sultan? O altă întrebare este ce vor, cu adevărat, locuitorii Turciei, în majoritatea lor.

Cert este că economic, demografic și militar, Turcia este un stat în plină dezvoltare. În schimb, România noastră și o parte din Europa au cam învățat mersul racului!

a

Text: Tomi Tohaneanu

Sursa: ActiveNews


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on După referendumul din Turcia, Austria cere stoparea negocierilor de aderare a Ankarei la Uniunea Europeană

  1. Turcia e pe calea ce buna de eliberare de sub stapanirea satanelor mondiale. Ar fi bine sa vedem halul jalnic si mizerabil in care a ajuns Romania integrata in UE.
    http://gandeste.org/adevaruri/razbunarea-istoriei/79083

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii