Două inteligențe artificiale vorbesc între ele

Efectuarea unei noi misiuni bazate exclusiv pe instrucțiuni verbale sau scrise și apoi descrierea acesteia altora, astfel încât aceștia să o poată reproduce, este o piatră de temelie a comunicării umane care încă rezistă inteligenței artificiale (AI).
O echipă de la Universitatea din Geneva (UNIGE) a reușit să modeleze o rețea neuronală artificială capabilă de această pricepere cognitivă.
După ce a învățat și a îndeplinit o serie de sarcini de bază, această IA a fost capabilă să ofere o descriere lingvistică a acestora unui IA „soră”, care la rândul său le-a executat.
Aceste rezultate promițătoare, în special pentru robotică, sunt publicate în Nature Neuroscience.
Efectuarea unei noi misiuni fără pregătire prealabilă, pe baza exclusivă a instrucțiunilor verbale sau scrise, este o abilitate umană unică.
Mai mult, odată ce am învățat ce ni s-a dat să facem, suntem capabili să descriem astfel încât o altă persoană să poată reproduce.
Această capacitate duală ne deosebește de alte specii care, pentru a învăța o nouă atribuție, au nevoie de numeroase încercări însoțite de semnale de întărire pozitive sau negative, fără a putea să o comunice congenerelor lor.
Acest model deschide noi orizonturi pentru înțelegerea interacțiunii dintre limbaj și comportament. Este deosebit de promițător pentru sectorul roboticii, unde dezvoltarea tehnologiilor care permit mașinilor să comunice între ele este o problemă cheie.
”Rețeaua pe care am dezvoltat-o este foarte mică. Nimic nu stă acum în calea dezvoltării, pe această bază, a unor rețele mult mai complexe care să fie integrate în roboți umanoizi capabili să ne înțeleagă, dar și să se înțeleagă între ei”, concluzionează cei doi cercetători.
Material oferit de Université de Genève pentru Science Daily
Foto burst shopify Brody
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu