Cunoaste lumea

Noutăți

Doi din trei vulcani sunt puțin cunoscuți

  •  
  •  
  •  

Care este riscul ca un vulcan să erupă?

Pentru a răspunde la această întrebare, oamenii de știință au nevoie de informații despre structura sa internă subiacentă.

Cu toate acestea, strângerea acestor date poate dura câțiva ani de lucru pe teren, analize și monitorizare, ceea ce explică de ce doar 30% dintre vulcanii activi sunt în prezent bine documentați.

O echipă de la Universitatea din Geneva (UNIGE) a dezvoltat o metodă pentru obținerea rapidă a informațiilor valoroase.

Se bazează pe trei parametri: înălțimea vulcanului, grosimea stratului de rocă ce separă rezervorul vulcanului de suprafață și compoziția chimică medie a magmei.

Aceste rezultate deschid noi perspective pentru identificarea vulcanilor care prezintă cel mai mare risc și sunt publicate în revista Geology.

Pământul găzduiește aproximativ 1.500 de vulcani activi, dar avem doar date exacte pentru 30% dintre ei.

Acest lucru se datorează dificultății de a observa „combustibilul” lor, celebra magmă, care este bogată în informații.

Această rocă topită este generată mai întâi la o adâncime între 60 km și 150 km în mantaua Pământului, în timp ce cele mai adânci foraje umane ating, în general, doar o adâncime de aproximativ zece kilometri, împiedicând observarea directă.

Rata de producție a magmei în scoarța profundă a Pământului de sub un vulcan determină dimensiunea și frecvența erupțiilor viitoare.

Această lipsă de date este un pericol, deoarece peste 800 de milioane de oameni trăiesc în apropierea vulcanilor activi.

Prin urmare, în multe regiuni, nu există nicio bază pe care să se evalueze riscul pe care îl prezintă un anumit vulcan și amploarea măsurilor de protecție care trebuie luate – perimetrul de evacuare, de exemplu – în cazul unei suspecte de erupție.

În cele din urmă, cercetătorii au observat cum compoziția chimică medie a magmei care a erupt deja este un indicator al explozivității acesteia.

Nivelurile ridicate de silice, de exemplu, indică faptul că vulcanul este alimentat de o cantitate mare de magmă. În acest caz, există un risc mai mare de apariție a unei erupții mari, explozive, din acel vulcan„, explică cercetătorul.

Împreună, cei trei parametri identificați de echipa UNIGE produc un „instantaneu” al structurii interne a unui vulcan.

Acestea permit o evaluare inițială a pericolului asociat cu vulcanii slab studiați, fără a fi nevoie de resurse tehnice și financiare majore.

Această metodă poate fi utilizată pentru a identifica vulcanii activi care sunt cel mai probabil să producă o erupție la scară largă și care necesită o supraveghere sporită.

Material realizat de Université de Genève

Foto burst shopify Dakota Monk


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii