„Dinozaurul” din lumea plantelor : Pinul Wollemi, specia apărută pe supercontinentul Pangeea pe care cercetătorii doresc să o readucă la viață prin cultivarea la scară globală

Cu toții am văzut filme ca Jurassic Park și poate că ne întrebam dacă este cu adevărat posibilă readucerea la viața a unor specii fascinante de dinozauri și, bineînțeles, dacă ar trebui să facem un asemenea lucru. Însă probabil că puțini s-au întrebat cum ar arăta lumea dacă am readuce la viață nu reptile preistorice, ci plante. Pinul Wollemie (Wollemia nobilis) este o specie de conifere care a fost descoperită în anul 1994 în regiunea Blue Mountains, Australia. Acesta a fost denumit după exploratorul australian David Noble care a descoperit coniferul. Arborele este un membru al unui gen care a apărut în Pangeea, supercontinentul care exista în urmă cu 200 de milioane de ani.
Timp de 100 de milioane de ani, pinul a fost unul dintre genurile dominante de copaci din emisfera sudică. Schimbările climatice dramatice în timpul perioadelor neogene și quaternare au condus la dispariția majorității populațiilor de pini. Acum se află în plin proces de renaștere prin cultivarea globală a plantei în scopuri decorative și nu numai.
De la descoperirea sa, copacul a fost cultivat în locuri special amenajate în mai multe părți ale lumii. Impulsul inițial de a exporta arborele ca plantă de grădină a fost acela de a reduce orice tentație din partea oamenilor de a fura copacii sau semințele lor din sălbăticie pentru a nu pune în pericol puținii arbori rămași în picioare. Ulterior însă, oamenii de știință au dorit și doresc în continuare să observe cum s-ar comportă o „fosilă” ca aceasta dacă ar fi cultivată la nivel mondial, ținând cont de condițiile actuale climatologice, influențate și de poluare.
Una dintre primele companii private care are dreptul de a crește copacii este pepiniera Birkdale, iar astăzi semințele ale acestui copac sunt plantate în întreaga lume, din SUA și până în Japonia. Care este rezultatul acestui experiment? Doar timpul ne va putea spune dacă vor reușii cei implicați în proiect să ne aducă o parte din era mezozoică în prezent.
sursa: http://www.wollemipine.com/science.php
sursa: http://news.nationalgeographic.com/news/2003/03/0305_030305_wollemipine.html
sursa: http://www.ancient-origins.net/australia-australia-oceania/reviving-leafy-dinosaur-wollemi-pine-008982?nopaging=1
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu