Cunoaste lumea

Noutăți

Din ce în ce mai multe dovezi convingătoare arată faptul că adânc în solul lunar există o cantitate mare de apă

  •  
  •  
  •  

Un meteorit lunar, descoperit în nord-vestul Africii, indică faptul că există o cantitate mare de apă pe Lună, suficientă pentru a întreține o colonie umană viitoare. Examinând meteoritul, oamenii de știință de la Universitatea Tohoku din Japonia au stabilit că roca este alcătuită din moganită, un mineral care necesită apă pentru a se forma. Descoperirea marchează prima dovadă a prezenței acestui mineral în solul lunar.

Moganitul este un mineral cu formula chimică SiO2 (dioxid de siliciu) descoperit în 1984. Moganitul eare aceeași compoziție chimică ca și cuarțul, dar o structură cristalină diferită. În 1994, Asociația Internațională de Mineralogie (IMA) a respins-o ca fiind un mineral separat, pentru că nu se deosebea în mod clar de cuarț. Se găsește în Europa, India și Statele Unite, iar din punct de vedere fizic, are o duritate de aproximativ 6 și are o culoare gri transparentă.

„Se formează când apa alcalină, incluzând SiO2, este evaporată în condiții de presiune înaltă. Existența moganitei este o dovadă în plus a existenței unei cantități mari de apă pe Lună. Dacă atmosfera terestră ar fi produs moganită în meteoritul lunar, ar trebui să existe moganită prezentă în toate probele care au căzut pe Pământ. Dar acest lucru nu a fost observat”, a declarat cercetătorul principal al cercetării, Masahiro Kayama.

Pentru o lungă perioadă de timp, oamenii de știință au crezut că Luna a fost complet lipsită de apă și, deși acest lucru poate fi adevărat la suprafață, mai multe studii sugerează că există apă abundentă, sub formă de gheață, care se ascunde undeva sub crusta lunară. Cu toate acestea, există încă o mulțime de dezbateri despre unde s-ar afla această apă în stare solidă. Unele studii sugerează că gheața lunară se formează în jurul polilor, în timp ce altele, mai recente, au ajuns la concluzia că acest element vital vieții este mult mai răspândit.

Folosind microscopia electronică, echipa de cercetători a analizat compozițiile chimice ale celor 13 meteoriți lunari gasiți în deșertul din nord-vestul Africii. Moganitul a fost descoperit într-o singură probă, ceea ce înseamnă că mineralul nu s-ar fi putut forma după ce roca lunară a căzut pe Pământ. Dacă teoria se dovedește corectă, înseamnă că ar putea fi apă ascunsă în subsolul Lunii, unde este protejată de lumina Soarelui și de evaporare.

sursa: https://www.sciencealert.com/lunar-meteorite-evidence-water-moon-mineral-moganite

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii