Din ce în ce mai aproape de descoperirea Planetei Nibiru? Astronomii au observat o nouă planetă pitică la marginea sistemului nostru solar. Legătura dintre aceasta și presupusa Planetă X

O planetă pitică extrem de îndepărtată, numită Goblin, a fost descoperită de astronomi, în timp ce aceștia se aflau în căutarea misterioasei planete Nibiru, despre care se presupune că s-ar afla dincolo de Pluto într-o regiune misterioasă cunoscută sub numele de Norul Ort. Planeta a noua nu a fost văzută direct, dar această planetă pitică Goblin pare să se afle sub influența gravitațională a unui obiect gigantic nevăzut, lucru ce adâncește și mai mult misterul.
„Am detectat 2015 TG387 sau The Goblin în acest moment, pentru că se apropie cel mai mult de Soare. În restul de 99% din timp e imposibil de văzut. Aceste obiecte precum Goblin, 2012 VP113 și Sedna sunt, în cea mai mare parte a timpului, izolate de masa cunoscută a sistemului solar, ceea ce le face extrem de interesante. Pot fi folosite ca indicii pentru a înțelege ce se întâmplă la marginea sistemului solar, indicii care să ne conducă la Nibiru. Pe măsură ce găsim mai multe, putem înțelege mai bine extremitatea sistemului solar și planeta despre care credem că le influențează orbitele – ar fi o descoperire care ar redefini ceea ce știm despre evoluția sistemului solar”, a explicat David Tholen, astronom de la Universitatea din Hawaii și co-autor al studiului.
Noua lume de gheață are doar 300 km în diametru și se apropie cel mai mult de Soare la aproximativ 9,6 miliarde de kilometri. Pluto e la circa 34 UA, ceea ce face ca Goblin să fie de 2,5 ori mai departe. În cel mai îndepărtat punct, este la circa 503 miliarde de kilometri distanță de Soare. Goblin are nevoie de aproximativ 40.000 de ani ca să facă un ciclu de rotire în jurul Soarelui. Mai mult, face parte din ceea ce astronomii numesc ETNO (obiect transneptunian extrem), un grup de obiecte spațiale, probabil mii, localizate dincolo de orbita planetei Neptun. Alte două obiecte ETNO au mai fost descoperite până acum, și anume: 2012 VP113 și Sedna. Acestea sunt la 80 UA, respectiv 76 UA distanță de soare.
Din cauza distanței la care ajunge această planetă față de sistemul nostru solar, nu poate să aibă o atracție gravitațională notabilă față de planetele mai mari, precum Jupiter sau Neptun. Goblin a fost descoperită cu ajutorul unui telescop foarte performant, Subaru, care se află pe vulcanul Mauna Kea din Hawaii. Acesta este singurul telescop din lume care poate identifica planete atât de mici și de îndepărtate.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, mulți astronomi au făcut speculații despre existența unei planete dincolo de Neptun, Nibiru. Descoperirea planetei Neptun a rezultat ca urmare a unor calcule ale matematicienilor John Couch Adams și Urbain Le Vernier, pentru a explica discrepanțele între orbitele calculate și cele observate ale planetelor Uranus, Saturn și Jupiter. După descoperirea planetei Neptun, au rămas totuși niște mici discrepanțe ale acestor orbite, precum și a orbitei planetei Neptun, care au generat ideea existenței Planetei X, numită astfel de Percival Lowell. Sondele spațiale Pioneer 10, Pioneer 11, Voyager 1 și Voyager 2 nu au demonstrat însă existența Planetei Nibiru asu X.
sursa: https://www.theguardian.com/science/2018/oct/02/dwarf-planet-the-goblin-discovery-planet-nine-oort-cloud
sursa: https://www.sciencealert.com/extremely-distant-solar-system-object-dwarf-planet-2015-tg387-planet-x-sheppard
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu