Dieta mediteraneană reduce riscul de declin cognitiv la persoanele în vârstă

Bătrânii care urmează o dietă mediteraneană prezintă un risc mai scăzut de declin cognitiv, potrivit unui studiu publicat în revista Molecular Nutrition and Food Research.
Studiul oferă noi dovezi pentru o mai bună înțelegere a mecanismelor biologice legate de impactul dietei asupra sănătății cognitive la populația în vârstă.
Studiul este condus de Mireia Urpí-Sardá, lector adjunct și membru al grupului de cercetare Biomarkeri și Metabolomică Nutrițională și Alimentară al Facultății de Farmacie și Științe Alimentare, Institutul pentru Nutriție și Siguranța Alimentelor (INSA-UB), Food and Nutrition, Campusul Torribera al Universității din Barcelona și CIBER on Frailty and Healthy Aging (CIBERFES).
Acest studiu european, parte a Inițiativei de programare comună „O dietă sănătoasă pentru o viață sănătoasă” (JPI HDHL) a fost realizat pe parcursul a doisprezece ani și a implicat 840 de persoane cu vârsta peste 65 de ani (dintre care 65% erau femei) din Bourdeaux și regiunile Dijon din Franța.
În studiu, nivelurile inițiale de acizi grași saturați și nesaturați, metaboliți polifenoli derivați din microbiota intestinală și alte substanțe fitochimice din ser care reflectă biodisponibilitatea individuală au fost alese ca biomarkeri.
Unii dintre acești indicatori nu numai că au fost recunoscuți ca semne ale expunerii la principalele grupuri de alimente ale dietei mediteraneene, dar au fost considerați responsabili pentru beneficiile pentru sănătate ale modelului alimentar mediteranean.
Drept urmare, studiul relevă o asociere protectoare între scorul dietei mediteraneene bazat pe biomarkerii serici și declinul cognitiv la persoanele în vârstă.
Material oferit de Universitatea din Barcelona pentru Science Daily
Foto burst shopify Sarah Pflug
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu