Descoperire surprinzătoare, pe Lună. În subsolul satelitului natural al Terrei există cantități importante de apă!

Decenii la rând, oamenii de știință au presupus că interiorul Lunii ar fi uscat, lipsit de apă. Cu toate acestea, un recent studiu a dus la descoperirea unor numeroase depozite vulcanice pe satelitul natural al Terrei, care indică prezența unor mari cantități de apă captive sub suprafața lunară. Studiul, publicat în Nature Geoscience, explică faptul că depozitele străvechi avute în discuție au apărut prin erupția explozivă a magmei din adâncurile Lunii. Ca urmare a acestei descoperiri, oamenii de știință formulează o nouă opinie, conform căreia mantaua lunară este, de fapt, destul de bogată în apă.
Studiul a fost condus de Ralph Milliken, profesor asociat la Universitatea Brown, care afirmă: „Întrebarea cheie este dacă aceste mostre obținute în cadrul misiunilor Apollo reprezintă o caracteristică generală aplicabilă interiorului lunar sau dacă nu cumva reprezintă doar caracteristici ale unor regiuni mai neobișnuite, bogate în apă, existente într-o manta care este, altminteri, uscată”.
Examinând datele furnizate de către sateliți, pot fi, însă, analizate consistentele depozite piroclastice de pe Lună, din care nu au fost niciodată prelevate mostre, în misiunile Apollo sau Luna. Faptul că aproape toate aceste depozite prezintă semne ale prezenței apei sugerează că probele obținute în cadrul misiunilor Apollo nu sunt anormale, astfel încât este posibil ca, în general, interiorul Lunii să conțină cantități sporite de apă.
Pentru a stabili conținutul de apă al depozitelor vulcanice lunare, oamenii de știință au folosit spectometre orbitale. Ei au găsit semne ale prezenței apei în aproape toate depozitele piroclastice (apărute în urma erupțiilor vulcanice) care au fost localizate pe suprafața Lunii. Dacă depozitele piroclastice prezintă urme ale prezenței apei din abundență, același lucru s-ar putea spune și despre mantaua (lunară) din care provin.
S-a stabilit că Luna conține apă, atât la suprafață (în stare înghețată), cât și în straturile din interior (foarte probabil). Prezența apei pe suprafața și în subsolul Lunii e de bun augur, de vreme ce oamenii plănuiesc misiuni de explorare și de stabilire a unor baze permanente pe suprafața Selenei. Dar care este originea acestei ape?
În prezent, o parte dintre oamenii de știință cred că Luna s-a format din materia rămasă în urma impactului colosal dintre Terra și un alt corp cosmic, de mărimea lui Marte. Impactul ar fi survenit în tinerețea sistemului nostru solar. O teorie avansează supoziția că apa ar fi supraviețuit, cumva, în urma impactului celor două corpuri. O alta introduce în ecuație cometele sau asteroizii, care ar fi adus apa pe Lună, în urma coliziunilor cu suprafața sa. Până una alta, originea apei de pe Lună rămâne o enigmă. Oare ce surprize mai are Luna pentru noi?
Surse: inhabitat.com, www.sciencedaily.com
Autor: Tomi Tohaneanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu