Descoperire remarcabilă, în Egipt, din vremea lui Ramses cel Mare

În Egipt, la Saqqara, a fost descoperit mormântul unui important conducător de oști, ce a trăit în glorioasa epocă a lui Ramses cel Mare (1279 – 1213 î.Hr.) – considerat, adesea, cel mai faimos faraon care a condus Egiptul antic.
Descoperirea a fost anunțată de către Ola El-Aguizy, profesor de egiptologie la Universitatea din Cairo. Locul de veșnică odihnă, unul fastuos ca aspect interior, i-a aparținut generalului Iwrkhy și a fost scos la iveală într-o necropolă ce datează din epoca Noului Regat, în cadrul sezonului de excavații 2017/2018.
Situl nu a fost excavat în totalitate, dar a furnizat deja un material arheologic de o bogăție excepțională, care atestă ragul înalt pe care fostul său proprietar îl ocupa în ierarhia Egiptului antic. Numele generalului este inscripționat în interiorul mormântului, laolaltă cu numele fiului său – Yupa și al strănepotului său – Hatiay. Se pare că și acesta din urmă a ocupat o funcție importantă.
Generalul Iwrkhy și-a început cariera militară sub domnia faraonului Seti I și a atins cel mai mare grad în ierarhia militară în vremurile înfloritoare ale faraonului Ramses cel Mare (Ramses II). Istoricii opinează că personajul pentru care a fost construit bogatul mormânt ar fi fost originar dintr-un ținut ce nu aparținea Egiptului, locul în care, în ciuda faptului că era străin, a ajuns să obțină o funcție de mare importanță și răspundere.
Imaginile care s-au păstrat, pe zidurile din interiorul mormântului strategului Iwrkhy, precum și blocurile de piatră sculptate ce au fost dezgropate din nisip, conțin scene cu caracter mai puțin obișnuit. În majoritatea lor, aceste imagini înfățișează evenimente din viața și cariera generalului Iwrkhy, precum și aspecte care țin de relațiile pe care Egiptul le întreținea cu alte puteri ale vremii.
Pe un bloc de piatră detașat din peretele de miazănoapte este înfățișată o scenă excepțională ca valoare istorică și artisică, în care pot fi admirate trupele de infanterie și carele de luptă ce traversează un canal navigabil în care viețuiau crocodilii. La o examinare preliminară a reieșit că zidurile fortificate din imagine constituie o reprezentare caracteristică hotarelor estice ale regatului Egiptului.
O imagine asemănătoare mai există într-un singur loc: pe un zid ce aparține unui templu din Karnak, Theba. În respectiva scenă este reprezentat faraonul Seti I, ce se întoarce victorios dintr-o campanie militară în care s-a confruntat cu beduinii Shasu. Apare, acolo, același canal navigabil ce oferea condiții de viață pentru crocodili.
Interesant că rămășițele unor ziduri fortificate identice acelora din imagini au fost descoperite recent într-un sit cunoscut sub numele de Tell Heboua, din guvernoratul Sinaiul de Nord. În mormântul recent descoperit la Saqqara se află imagini ce surprind elemente din viața de zi cu zi a egiptenilor antici, foarte prețioase pentru cunoașterea istorică.
Surse: ahram.org.eg, www.archaeology.org
Autor: Tomi Tohaneanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu