Descoperire fascinantă: Megaponera analis – furnicile „paramedici”: își salvează și tratează camaradele rănite

Megaponera analis, o specie de furnici subsahariene lungi de 20 de milimetri, cunoscute ca războnice aprige, se comportă pe câmpul de luptă ca niște adevărați soldați responsabili, care nu își lasă camarazii în urmă. Deoarece atacă des alte mușuroaie în căutarea mâncării sau pentru stabilirea dominației teritoriale, în urma unor astfel de confruntări există numeroși răniți, care sunt transportați și apoi îngrijiți de niște furnici specializate în tratarea rănilor, la fel cum în cazul nostru paramedicii intervin pentru salvarea unei vieți.
Întorși în mușuroi cu tovarășii lor răniți, aceste furnici salvatoare ling intens rana timp de până la patru minute. Descoperirea a fost făcută de Erik Frank dela Universitatea din Wurzburg, Germania. ”Nu credeam că furnicile au un mod atât de sofisticat de tratare a celor răniţi,” a declarat Erik Frank.
Împreună cu echipa sa din cadrul Universităţii din Wurzburg, Germania, Erik Frank a construit un mușuroi artificial, pentru a putea urmări ce se întâmplă sub pământ, după ce furnicile rănite ajung aici, transportate de camaradele lor. Ei bine, spre uimirea lor, au descoperit că rănitele sunt studiate cu atenție prin intermediul antenelor și mai apoi sunt linse de aceste furnici paramedici. Acest tip de comportament s-a dovedit a fi vital pentru supraviețuirea furnicilor rănite. Aproximativ 80% dintre furnicile rănite au murit în 24 de ore dacă au fost ţinute într-un alt mediu, singure. Însă dacă au fost îngrijite chiar şi timp de o oră, 80% dintre ele au supravieţuit. Frank consideră că saliva celorlalte furnici ajută la prevenirea sau tratarea infecţiilor.
În studiile făcute până la momentul acestei experiențe, Erik Frank a descoperit că furnicile rănite eliberează un feromon al cărui rol este de semnal de alarmă care le transmite celorlalte furnici că există un ”camarad” doborât. De asemenea, au mai descoperit că, în cazul în care furnicile rănite nu aveau în preajmă vindecătorii, alte furnici sănătoase veneau şi eliberau feromonul pentru ca semnalul să fie transmis mai departe. Mai mult decât atât, s-a constatat că acest comportament nu mai avea loc în situația în care furnica rănită nu mai putea fi salvată!!! Ceea ce, desigur, este un alt element extraordinar!
sursa: https://www.theguardian.com/science/2018/feb/14/nursing-in-nature-matabele-ants-observed-treating-injured-comrades
sursa: https://news.nationalgeographic.com/2018/02/matabele-ants-rescue-heal-injured-soldiers/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu