Cunoaste lumea

Noutăți

Descoperire de ultimă oră: un compus anticancer extrem de puternic, produs de către… o bacterie găzduită de fiecare om pe suprafața pielii!

  •  
  •  
  •  

Ne-am obișnuit să asociem bacteriile cu bolile și îmbolnăvirea. Motiv pentru care ne temem de ele și încercăm să le nimicim. Teama de bacterii este principala cauză ale cererii mari de produse anti-bacteriene (săpunuri, geluri pentru curățarea mâinilor etc.). Însă există și bacterii benefice, o multime. Multe dintre acestea sunt găzduite în intestinele oricărui om, având un rol crucial în păstrarea sănătății. Atunci când flora intestinală benefică este vătămată în vreun fel (așa cum se întâmplă după un abuz de antibiotice), nici organismul gazdă n-o va duce prea bine, fiind deschisă calea către boală.

În organismul uman rolul anumitor bacterii este de a oferi protecție contra altor bacterii (dintre cele patogene). Unele bacterii prietenoase fac parte din microbiomul intestinal. Alte bacterii, cum ar fi Staphylococcus epidermidis, trăiesc pe suprafața pielii multora dintre noi. În condiții normale, în care imunitatea este puternică iar starea organismului este bună, ele nu provoacă neplăceri. Recent, oamenii de știință ce efectuau un studiu asupra stafilococilor au făcut o descoperire uimitoare. Și anume că animalele de laborator care  au fost „tratate” cu o anumită tulpină bacteriană de acest tip, Staphylococcus epidermidis, au prezentat o rezistență admirabilă, surprinzătoare, față de cancerul cutanat.

Cercetări ulterioare au arătat că aceste bacterii produc un compus anticancer caracterizat de o eficacitate excepțională, numit 6-HAP (6-N-hidroxiaminopurină). Datorită structurii sale chimice, compusul 6-HAP are capacitatea de a bloca o enzimă care participă la construirea lanțurilor de ADN. Această caracteristică pare dăunătoare, însă compusul nu acționează în acest fel la nivelul celulelor sănătoase, ci doar asupra celor maligne, pe care nu le mai lasă să se dezvolte, să se multiplice.

experimental

Unul dintre cercetătorii implicați în studiu, Richard Gallo de la Universitatea din California, San Diego, afirmă că este posibil ca, de-a lungul timpului, între organismul uman și microorganismul ce fabrică compusul anticancer 6-HAP să se fi dezvoltat o relație caracterizată de beneficii reciproce. La fel se întâmplă și în cazul microbiomului intestinal, care conține bacterii ce apără organismul gazdă de intrușii agresivi, beneficiind, în schimb, de nutrienți și de un mediu de viață perfect.

Compusul 6-HAP, fabricat de către bacterii și descoperit, recent, de către cercetători, s-a dovedit eficient, în efectele sale anticancer, atât atunci când era aplicat în mod direct, pe suprafața pielii, cât și atunci când era injectat. Mai mult, această substanță sintetizată de către bacteriile care trăiesc în mod obișnuit la nivelul tegumentelor omului sănătos este eficientă și în reducerea ratelor de creștere ale altor celule anormale, cum ar fi cele specifice limfomului. Așadar, acest mecanism natural de apărare oferit de către bacteriile găzduite în mod obișnuit de către organismul uman ar putea fi mult mai dezvoltat decât pare la prima vedere.

Staphylococcus epidermidis este o bacterie pe care 20% dintre oameni o găzduiesc în mod obișnuit, pe suprafața corpului. Pe viitor, cercetătorii vor să afle în ce mod este produs compusul anticancer 6-HAP de către Staphylococcus epidermidis, dar și în ce fel ar putea fi utilizată noua descoperire în interes terapeutic.

Staphylococcus epidermids

bacterii

Surse: www.sciencenews.org, www.mnn.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii