Cunoaste lumea

Noutăți

Descoperire de ultimă oră: modificările climatice de pe Terra își pot avea originile în… Cosmos

  •  
  •  
  •  

Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Danemarca au aflat, recent, că radiațiile cosmice emise atunci când stelele explodează au un impact măsurabil asupra fenomenelor meteorologice de pe Pământ. Supernovele, care apar la sfârșitul existenței unor stele și duc la apariția unor explozii masive, determină emisii gigantice de unde cosmice, care influențează formarea norilor pe planeta noastră. O supernovă este un eveniment astronomic care survine în fazele ultime ale evoluției unei stele, a cărei distrugere este marcată de către o explozie gigantică, cu o enormă eliberare de energie.

„În sfârșit, suntem în posesia ultimei piese a puzzle-ului prin a cărui completare obținem explicația pentru modul în care particulele din spațiu afectează clima de pe Terra”, a arătat dr. Henrik Svensmark, autorul principal al studiului ce a fost publicat în Nature Communications. „Aceasta furnizează o înțelegere a modului în care schimbările cauzate de către activitatea solară sau de către activitatea specifică supernovelor poate determina modificările climei”. Pe scurt, atunci când procesul de formare a norilor este stimulat prin acțiunea radiațiilor cosmice, va surveni o răcire a vremii.

Cunoașterea relației dintre supernove și formarea norilor din atmosfera terestră arată că și modificările la nivelul activității solare au jucat un rol-cheie, atât în perioada caldă a Evului mediu (datată, cu aproximație, în intervalul 900-1200 d.Hr.), cât și în Mica Eră Glaciară (circa 1300-1900 e.n.), care a avut loc în emisfera boreală și a dus la extinderea suprafeței ocupate de ghețari, în zona nordică a globului terestru.

cer

cosmos

Iarna

Cercetătorii au descoperit că Soarele are o influență considerabilă asupra cantității de radiație cosmică ce ajunge pe Pământ, implicit asupra capacității supernovelor de a produce modificarea condițiilor de climat de pe planeta noastră. În perioadele de intensă activitate solară, pe Pământ ajunge o cantitate mai mică de radiație cosmică, provenită de la supernove. În caz contrar va exista o concentrație mai mare de raze cosmice care lovesc atmosfera Pământului. Radiațiile cosmice și a activitatea solară au contribuit, foarte probabil, la modificările climatice înregistrate în trecutul apropiat (în secolul XX) ori la încălzirile și răcirile alternative ale climei prin care a trecut Pământul, în ultimii 10 000 de ani.mini glaciatiune

supernovă

peisaj de iarna

Sursa: inhabitat.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii