Cunoaste lumea

Noutăți

Descoperire bizară între Marte și Jupiter. Despre ce este vorba?

  •  
  •  
  •  

Cu ajutorul telescopului spațial Hubble, un grup de astronomi a observat caracteristicile bizare ale unei enigmatice perechi de obiecte situată în centura de asteroizi, între Marte și Jupiter. Cu surprindere, oamenii de știință au descoperit o pereche de asteroizi care orbitau reciproc și prezentau – lucru nemaivăzut – caracteristici specifice cometelor, inclusiv o coadă lungă. Acesta este primul asteroid binar cunoscut, clasificat, totodată, și ca o cometă. Rezultatele cercetării au fost prezentate în jurnalul Nature Today.

Perechea de corpuri cerești a fost numită 288P și, inițial, astronomii credeau că reprezintă un singur obiect. Cei doi asteroizi care formează acest cuplu cosmic mai prezintă o caracteristică ciudată: ei au aproape aceeași masă și cam aceleași dimensiuni, orbitând reciproc și fiind despărțiți de o către o distanță de numai 100 de kilometri. O descoperire de mare importanță, prima de acest fel, până în clipa de față!

b

Jessica Agarwal, de la Max Planck Institute for Solar System Research, a declarat că au fost detectate indicii puternice ale sublimării gheții, datorită expunerii la radiația calorică a Soarelui. Are loc un proces similar celui care conduce la formarea cozii cometelor. Sublimarea este procesul prin care o substanță ajunge, din starea solidă, direct în starea gazoasă, fără nicio trecere prin starea lichidă. Prin sublimare, gheața se transformă în vapori. 288P reprezintă primul sistem binar de asteroizi cunoscut, care este clasificat și ca o cometă din centura principală.

Cunoașterea originilor și a evoluției cometelor din centura principală – comete ce orbitează printre numeroșii asteroizi dintre Marte și Jupiter – reprezintă un element fundamental în cercetarea fascinantei istorii a Sistemului Solar. Printre întrebările de maxim interes la care ar putea fi obținut răspunsul prin cercetarea cometelor din centura principală se află și întrebarea: cum a ajuns, de fapt, apa pe planeta noastră? În mod sigur, sistemul 288P va face obiectul unor importante cercetări, pe viitor.

Gheața de suprafață nu poate supraviețui, pe corpurile din centura de asteroizi, pentru perioade egale cu vârsta sistemului nostru solar, dar ea poate fi protejată, vreme de miliarde de ani, de către un strat refractar de praf, ce posedă o grosime de câțiva metri, arată Jessica Agarwal. Echipa de cercetare a formulat ipoteza că 288P există, ca sistem binar, de doar 5000 de ani. Formarea neobișnuitului cuplu de asteroizi este, cel mai probabil, efectul direct al unei dezintegrări determinate de către viteza crescută de rotație.

228P

Sursa: www.sciencedaily.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii