Descoperă Mausoleul Eroilor de la Mateiaș (Argeș) – locul în care ostașii români și-au dat viața pentru Întregirea Națională, în Primul Război Mondial

Cu mai mult de un secol în urmă, România intra în Primul Război Mondial, de partea Antantei (Franța, Imperiul Britanic, Rusia). De cealaltă parte, în rândul inamicilor, se aflau Imperiul Austro-Ungar, Imperiul German, Imperiul Otoman și Bugaria. Pentru imperii, oricum s-au numit ele, războiul n-a fost decât un prilej de a-și delimita zonele de influență, cu imense pierderi de vieți.
Pentru români, Primul Război Mondial a fost cu totul altceva. A fost un Război de Întregire Națională (1916-1918)! Și a fost un război în care, din cauza corupției din aparatul de stat, Armata Română a intrat total nepregătită. Chiar și așa, cu o armată de plugari slab echipați, mulți dintre ei fără știință de carte, au fost săvârșite numeroase minuni de vitejie.
Între faptele de vitejie ale ostașilor români se numără cele săvârșite în zona dealului Mateiaș, la mai mult de 10 km de Câmpulung, în comuna Valea Mare-Pravăț (județul Argeș). Acolo, la Mateiaș, infanteriștii noștri din așa numitul „Grup Nămăiești”, în fruntea cărora s-a aflat generalul Traian Găiseanu, s-au confruntat cu tenacitate și curaj cu adversari mult mai bine înarmați și pregătiți militar.
Luptele s-au dat în octombrie-noiembrie 1916. Vrednicii noștri militari au reușit să stopeze avansul trupelor de invazie ale Puterilor Centrale. Dar chiar și așa, învingători fiind și hotărâți să nu-și părăsească pozițiile obținute cu grele sacrificii, ostașii noștri au primit un dureros ordin de retragere, lucru impus de evoluția frontului în alte zone ale țării.
Sursă imagine
Astăzi, pe dealul Mateiaș, se află un frumos Mausoleu al Eroilor, menit să păstreze vie amintirea oastașilor ce s-au jertfit pentru Întregirea Neamului, în conștiința colectivă a românilor. Monumentul de la Mateiaș este ușor accesibil celor care parcurg drumul european E574.
Ridicarea mausoleului a durat 7 ani, începând cu 1928. În subsolul clădirii construită din calcar alb sunt adăpostite osemintele a 2300 de ostași români. După 1980, a avut loc o extindere a Mausoleului Eroilor, fiind construită o terasă de paradă, precum și o monumentală scară. Tot atunci, a fost inaugurat un impunător basorelief, înalt de 3,5 metri, lung de 16 metri. La Mateiaș, arde permanent o flacără, în spre a ne reaminti de cei care, fără a da înapoi din fața armatelor de invazie, au făcut jertfa supremă pentru România Mare și pentru idealul milenar de unitate a națiunii noastre.
De-a stânga și de-a dreapta basoreliefului la care am făcut referire sunt săpate în piatră două texte emoționante:
- „ Pentru onoarea patriei şi a drapelului, pentru făurirea unităţii României, noi am apărat pământul sfânt al ţării, lăsându-vă vouă, generaţiilor viitoare, o naţiune liberă şi independentă.”
- „ Ne plecăm cu veneraţie în faţa sacrificiului suprem al bravilor eroi ai neamului, apărători demni şi viteji ai fiinţei noastre naţionale, iar la chemarea patriei vom şti să ne jertfim şi noi pentru păstrarea independenţei şi suveranităţii României.”
Autor: Tomi Tohaneanu
Surse: www.once.ro, povestidecalatorie.ro, wikipedia.org
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu