Depresiunea Afar – locul unde Africa se rupe in doua

În depresiunea Afar situată în nordul Etiopiei, se poate observa cel mai bine cum Africa se rupe în două, fenomen ce va duce în viitor la umplerea acestui spațiu cu apa. Procesele geologice precum formarea de râuri, mări și munți sunt extrem de lente, însă în Triunghiul Afar de lângă Cornul Africii, acest lucru se întâmplă într-un ritm destul de rapid.
În 2005, o erupție a vulcanului Dabbahu, urmată de o perioadă de activitate seismică intensă au dus la o fisură a crustei terestre lungă de 60 km și cu o lățime de alți 8 metri, asta în timp ce solul s-a scufundat cu peste 2 metri. Toate aceste lucruri s-au întâmplat într-o singură zi.
Teoria conform căreia în zonă se va naște o noua mare nu este nouă. În 1960 vulcanologul Haroun Tazieff a lansat ipoteza conform căreia depresiunea Afar se va rupe datorită poziționării sale extrem de spinoase, la nord aflându-se două rifturi oceanice ale Marii Roșii și ale Golfului Aden, iar la sud riftul continental est-african care, peste câteva milioane de ani, ar urma să desprindă placa somaleză din continentul african.
În depresiunea Danakil, Marea Roșie ar putea inunda zona mult mai repede decât anticipa Tazieff, asta datorită reliefului extrem de plat din regiune, singurele dealuri care sunt ca un scut în fața apei fiind niște dealuri de doar 25 de metri înălțime. La acest proces contribuie și viteza cu care magma împinge scoarța din miezul Pământului spre suprafață în acea zonă. Potrivit lui Eric Jacques, geolog la Institutul de Fizică a Pământului din Paris, acest lucru se întâmplă cu 30 de metri pe minut în Afar, viteză extrem de mare.
surse Spiegel / Amusingplanet / NERC
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu