Deltă creată artificial în Olanda – țara unde mulți oameni trăiesc pe pământ aflat sub nivelul mării

După inundațiile mari din sud-vestul Olandei din anul 1953, au fost iniţiate proiecte de formare a unei delte artificiale pentru a asigura zona împotriva inundaţiilor. S-au construit mai multe dispozitive speciale anti-furtună pentru a bloca intrarea în unele estuare în caz de pericol. Astfel, Olanda beneficiază azi de „cea mai sigură deltă din lume” pe care a creat-o construind aceste baraje anti-furtună, făcând în mod constant inovații și consolidand delta cu 17.500 de kilometri de diguri și dune.
Ţara este traversată de trei râuri mari: Rin, Meuse și Scheldt, dând naştere la o deltă ce se învecinează cu Marea Nordului. 60% din suprafața țării se află în zone cu pericol de inundații, iar 26% dintre terenuri sunt situate sub nivelul mării. 18% din teritoriul Olandei este preluat din mare prin “poldere – porțiuni joase de uscat smulse mării”. Din cele 17 milioane de olandezi, cât reprezintă populația țării, o bună parte trăiesc în zonele aflate sub nivelul mării.
Cel mai mare dig de acest gen este la Oosterscheldekering, inaugurat în anul 1986, ales anul acesta drept loc de sosire a cicliștilor într-o etapă a faimosului Tour de France. Are 9 km lungime, este compus din 64 de uși metalice de cca 42 de mi lățime fiecare, ce pot fi închise în caz de furtună sau când nivelul apelor reprezintă un pericol. De curând a fost construit şi un dispozitiv folosit pentru a crea cele mai mari valuri artificiale din lume. Instalaţia are 5 m înălțime si este folosită pentru testarea puterii digurilor și a dunelor înainte de a fi construite. Datorită unei plăci mari de metal de 7 m, propulsate de patru pistoane de mare putere, este posibilă crearea valurilor într-un canal lung de 300 m, lat de 5 m, cu o adâncime de 9, 5 m anunţă France Presse.
traducere şi adaptare Mădălina Corina Diaconu
surse: DeltaWorks.org, holland.com, France Presse
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu