Cunoaste lumea

Noutăți

Delfinii au apărat patru oameni de atacul unui rechin! Oare de ce au făcut-o? Sunt ei capabili de compasiune?

  •  
  •  
  •  

Rob Howes, salvamar de profesie, înota în ocean în apropiere de Whangarei (Noua Zeelandă), împreună cu fiica sa de 15 ani și două prietene de-ale acesteia. Părea o zi cât se poate obișnuită. Nimeni nu bănuia ceea ce avea să se întâmple!

Din senin, cele patru persoane au fost înconjurate de un grup de delfini. Cum, în general, delfinii sunt binevoitori față de oameni, înotătorii nu și-au făcut probleme; ba chiar le-a făcut plăcere această întâlnire care, orice s-ar spune, nu este una obișnuită. Însă și mai puțin obișnuit a fost comportamentul inteligentelor mamifere acvatice.

dl-1

Delfinii, vădind o oarecare neliniște, au început să-i împingă pe înotători până ce i-au strâns pe toți la un loc. Acum era rândul oamenilor să simtă neliniștea. Delfinii nu s-au mulțumit cu aceasta, ci au început să se rotească cu viteză de jur împrejurul micului grup de înotători.

Bărbatul a încercat să iasă din încercuire, dar doi dintre delfinii cei mai corpolenți l-au împins cu forță înapoi, în timp ce omul a observat, îngrozit, că un fioros rechin alb se îndrepta cu repeziciune către el. Ferocea creatură ajunsese la doar câțiva metri distanță de bărbat. Dar delfinii formară un zid viu, impenetrabil, împrejurul celor patru persoane.

sr

Aceasta n-a însemnat că erau salvați. Rechinul le-a dat târcoale vreme de circa 40 de minute. Au fost 40 de minute de groază, în care delfinii și-au jucat cu toată seriozitatea rolul de bodyguarzi. În cele din urmă rechinul, care de astă dată nu s-a încumetat să poarte o luptă cu grupul de delfini, s-a depărtat, lăsându-i pe cei patru oameni să răsufle ușurați și apoi să parcurgă înot cei 100 de metri care îi despărțeau de țărm.

Ingrid Visser de la Orca Research susține că un asemenea comportament este de înțeles din partea delfinilor, de vreme ce ei atacă în mod obișnuit rechinii pentru a-și proteja puii și pentru autoprotecție. Mai spune că incidente similare au fost semnalate și în alte locuri din lume.

E de înțeles ca un delfin să-și apere puii sau să intervină pentru salvarea unui individ din aceeași specie. Dar intervenția unui animal sălbatic pentru salvarea unui om aflat în pericol este un lucru care ține mai degrabă de sfera senzaționalului.

Este exagerată oare bănuiala că delfinii sunt capabili de compasiune? Este foarte probabil ca, în creierul lor de o complexitate similară celui uman, să existe loc și pentru înțelegerea suferinței altor ființe.

s-d

Trist este că unii indivizi (că oameni e greu să le spui) sunt complet lipsiți de milă față de aceste minunate creaturi ale mării. Să ne gândim doar la comportamentul incalificabil al unor locuitori din Insulele Feroe (teritorii ce aparțin de Danemarca), deci europeni ca și noi, care, cu prilejul unui așa-zis festival, masacrează sute de delfini Calderon, folosindu-se de căngi și de harpoane.

Ce rost are masacrul definilor din Insulele Feroe? Participanții afirmă răspicat că vor să se simtă mai bărbați (probabil că au serioase dubii, în această privință). Încearcă, dar nu reușesc. Reușesc să fie doar barbari!

Există delfini salvatori de oameni, dar mai există și neoameni…

Delfinii ne rămân, însă, prieteni!

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: listverse.com, www.evz.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Delfinii au apărat patru oameni de atacul unui rechin! Oare de ce au făcut-o? Sunt ei capabili de compasiune?

  1. Sunt creaturi deosebite si foarte inteligente..cu siguranta sunt capabili de mult mai mult decat compasiune pentru rasa umana si pentru acesta minunata planeta..Delfinii si balenele ar trebui sa fie
    prietenii nostrii cei mai buni! <3
    Multumesc pentru articol!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii