De ce unii oameni au pistrui și de ce nu îi putem observa la nou-născuți…

Unii oameni cred că pistruii sunt frumoși, în timp ce alții încearcă prin tot felul de mijloace să scape de ei sau să îi ascundă. Pistruii sunt direct legați de pigmentarea neuniformă a pielii. Oamenii cu un ten deschis și cu părul roşcat sunt mai susceptibili de a-i avea. Însă nimeni nu știe cu exactitate ce anume determină apariția acestora și nici de ce unii oameni au mai mulți iar alții mai puțini.
„Pistruii sunt acele puncte mici pe piele care conțin cantități foarte mari de melanină”, a declarat Hank Green, realizatorului unui documentar pe această temă pentru canalul de youtube Scishow.
Melanina este proteina care este responsabilă de pigmentarea pielii noastre, a ochilor și a părului. Aceasta este produsă de celule speciale numite melanocite. Celulele sunt sensibile la lumina soarelui, având ca mecanism de autoapărare capacitatea de a „întuneca” pielea noastră, blocând astfel, parțial, razele UV. Și oamenii fără pistrui au melanină în piele, diferența constând în modul în care aceasta se manifestă. În cazul oamenilor cu pistrui, aceasta este produsă sub formă de puncte mici care, expuse în timp îndelungat la lumina Soarelui, devin mai proeminente. De asemenea, devin mai palide, puțin vizibile, în timpul anotimpurilor reci când zilele sunt mai scurte și lumina Soarelui mai slabă.
Acesta este motivul pentru copiii nu se nasc cu pistrui. Ar putea exista pe pielea bebelușilor însă nu vor deveni vizibili până când aceștia nu vor fi expuși un timp îndelungat la lumina naturală.
Cum spuneam, nu se cunoaște precis de ce unii oameni au pistrui, însă oamenii de știință cred că apariția lor ar fi strâns legată de o genă numită MC1R. Aceasta instruiește celulele să producă o proteină care este implicată mai apoi în producerea de melanină. MC1R determină cât de mult din două tipuri de pigmente va avea o persoană în piele, păr și ochi. Pigmenții bruni sunt produși de un tip de melanină numit eumelanin, iar cei galbeni-roșcați de un tip de melanină numit pheomelanin.
„Dacă aveți o genă MC1R activă, corpul vostru va produce mai mult eumelanin, ceea ce duce ca părul și pielea să fie mai închisă la culoare, lucru ce ne va proteja din start de lumina Soarelui. care protejează împotriva soarelui. În cazul în care gena este inactivă, atunci va produce mai mult pheomelanin, ceea ce duce la piele mai deschisă, păr blond sau roșu și o înclinație pentru pistrui„, mai spune dl Green.
sursa: dailymail.co.uk
traducere și dapatere: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu