Cunoaste lumea

Noutăți

De ce-și mumificau egiptenii antici, pisicile?

  •  
  •  
  •  

Ca parte a cultului zeiței Bastet, vechii egipteni au urmat tradiția de a-și mumifica pisicile domestice ca ofrande către zeiță.

Înmormântarea pe care o aveau vechii egipteni corespundea posibilităților lor economice.

Cu toate acestea, a fost o practică larg acceptată de a-și îngropa pisicile printr-un proces de mumificare similar cu cel aplicat oamenilor. Asta pentru că o venerau pe Bastet, zeița companiei, a protecției și a iubirii.

Bastet apare pentru prima dată în mileniul al treilea î.Hr., unde este înfățișată fie ca o leoaică aprigă, sau ca o femeie cu cap de leoaică.

Două mii de ani mai târziu, în timpul celei de-a treia perioade intermediare a Egiptului (c. 1070–712 î.Hr.), Bastet a început să fie descris ca o pisică domestică sau o femeie cu cap de pisică.

Scribii Regatului Nou și epocile ulterioare au început să se refere la ea cu un sufix feminin suplimentar, ca Bastet. Se crede că schimbarea numelui a fost adăugată pentru a sublinia pronunția sunetului de terminație t.

Pisicile din Egiptul antic erau foarte venerate, parțial datorită capacității lor de a combate paraziți, cum ar fi șoarecii, șobolanii (care amenințau proviziile cheie de hrană) și șerpii – în special cobra.

În unele cazuri, se știa că pisicile regale erau îmbrăcate cu bijuterii de aur și aveau voie să mănânce din farfuriile proprietarilor lor. Dennis C. Turner și Patrick Bateson estimează că în timpul celei de-a douăzeci și doua dinastii (c. 945–715 î.Hr.), închinarea lui Bastet s-a schimbat de la a fi o zeitate leoaică la a fi predominant o divinitate majoră a pisicilor.

Deoarece pisicile domestice tind să fie tandre și protectoare față de urmașii lor, Bastet a fost, de asemenea, privită ca o mamă bună și uneori a fost înfățișată cu numeroși pisoi.

Conducătorii egipteni nativi au fost înlocuiți de greci în timpul unei ocupații a Egiptului Antic din dinastia Ptolemaică, care a durat aproape 300 de ani. Grecii o echivalau uneori pe Bastet cu una dintre zeițele lor, Artemis.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii