Cunoaste lumea

Noutăți

De ce nu exterminăm toți țânțarii din lume, dacă ne fac atât de mult rău?

  •  
  •  
  •  

Responsabili de răspândirea numeroaselor boli de-a lungul timpului, țânțarii au redevenit inamicul public nr.1 al omenirii, odată cu reapariția virusului Zika în America de Sud. Pe glob există în jur de 3500 de specii de țânțari, ceea ce e foarte puțin în comparație cu alte specii de insecte. Însă, în afară de Zika, care este transmis prin înțepătura țânțarului Aedes Aegypti, cunoscut deja și ca purtător al altor viruși și microbi, precum Dengue, sau Febra Galbenă, femelele din specia Anopheles poartă cu ele parazitul care infectează circa 500 de milioane de persoane anul cu malarie. Țânțarul Tigru asiatic, Ades Albopictus, răspândește și el un virus extrem de periculos pe nume Chikunguya.

De aici vine și următoarea întrebare, ce bine fac ei? Nu am putea să scăpăm de ei odată pentru totdeauna?

Deși se crede că am avem mijloacele necesare pentru a-i omorî, biologii sunt rezervați în a concepe un asemenea plan. În primul rând aceștia joacă un rol esențial în lanțul trofic, în special în tundrelor arctice unde, timp de câteva săptămâni scurte în timpul verii, sunt principala sursă de hrană pentru milioanele de păsări migratoare. De asemenea și liliecii depind de țânțari, aceștia fiind atrași de zonele în care găsesc țânțari din specia Aedes Vigilax.

Un alt rol pe care aceste insecte îl au în ecosistem, este cel de polenizare. Da, și țânțarii pot acționa ca polenizatori la plante precum orhideea spre exemplu. Însă ei nu joacă un rol crucial în acest proces, conform profesorului Mike Jeffries de la Universitatea Northumbria din Newcastle, Anglia.

Totuși, pe lângă faptul că ar fi extrem de greu și de costisitor să se pună în funcțiune un plan de eliminare a acestei specii de pe Terra, implicațiile asupra mediului ar fi imprevizibile. Peste toate, existența lor nocivă este favorabilă planului de reducere a populației pe care îl gestionează agenții Noii Ordini Mondiale…

„Dumnezeu a pus un înger izbăvitor cu o sabie de foc care ne dă febră mortală pentru a ne împiedica să pătrundem în interiorul izvoarelor din această grădină”, declara cu mult timp în urmă exploratorul portughez Joao de Barras în timp ce a ajuns la tropice.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on De ce nu exterminăm toți țânțarii din lume, dacă ne fac atât de mult rău?

  1. ce dracu am citit?(ma refer mai ales la final)

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii