Cunoaste lumea

Noutăți

De ce este bine ca pe vreme geroasă să consumăm ardei iuți? Pentru că aceștia produc energie calorică! Descoperirea oamenilor de știință…

  •  
  •  
  •  

Termogeneza este procesul prin care celulele organismului uman produc energie calorică. Un tip de energie de care avem mare nevoie în aceste zile de ianuarie (Gerar, în calendarul popular). Grație unei descoperiri efectuate în cadrul Societății Americane de Biochimie și Biologie Moleculară, oamenii de știință știu deja de ceva vreme că un compus existent în ardeiul roșu, numit capsaicină, are capacitatea de a induce termogeneza. Așadar, după ce gustăm dintr-un ardei iute, nu doar că simțim cum ne ia gura foc, ci are loc și o întețire vremelnică a „focului” din celule.

Se știe de foarte multă vreme că substanța menționată (capsaicina) stimulează un receptor existent la nivelul nervilor senzoriali, generând senzația de căldură și reacțiile ulterioare, cum ar fi roșeața și intensificarea transpirației. Dar capsaicina determină producerea de căldură într-un mod direct, nu doar o senzație de căldură. Ea acționează prin modificarea activității unei proteine existentă la nivel muscular, numită SERCA.

Sub acțiunea capsaicinei, se activează temporar un mecanism complex, prezent, de altfel, și la mamiferele care hibernează, grație căruia este stimulată termogeneza. Capsaicina a fost cel dintâi compus chimic natural cu o acțiune dovedită de inducere a termogenezei, în organismul uman. Capsaicina cauzează o intensificare a metabolismului, facilitând menținerea temperaturii corporale pe vreme friguroasă. Tot pe această cale, prin accelerarea metabolismului, ea acționează și în favoarea menținerii greutății corporale normale.

b

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursă: www.sciencedaily.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii