De ce a fost betonul roman atât de rezistent?

Vechii romani au fost maeștri ai ingineriei, construind rețele vaste de drumuri, apeducte, porturi și clădiri masive, ale căror rămășițe au supraviețuit timp de două milenii.
Multe dintre aceste structuri au fost construite cu beton: faimosul Panteon al Romei, care are cel mai mare dom din beton nearmat din lume și a fost dedicat în anul 128 d.Hr., este încă intact, iar unele apeducte romane antice încă furnizează apă Romei și astăzi.
Între timp, multe structuri moderne din beton s-au prăbușit după câteva decenii.
Cercetătorii au petrecut zeci de ani încercând să descopere secretul acestui material de construcție antic ultradurabil, în special în structurile care au rezistat în condiții deosebit de dure, cum ar fi docuri, canalizări și diguri sau cele construite în locații active din punct de vedere seismic.
Sub o examinare mai atentă, aceste eșantioane antice conțin, de asemenea, caracteristici minerale albe strălucitoare, mici, distinctive, la scară milimetrică, care au fost recunoscute de mult timp ca o componentă omniprezentă a betonurilor romane.
Aceste bucăți albe, adesea denumite „claste de var”, provin din var, o altă componentă cheie a amestecului antic de beton.
După caracterizarea ulterioară a acestor claste de var, folosind tehnici de imagistică la scară înaltă și de cartografiere chimică, cercetătorii au obținut noi perspective asupra funcționalității potențiale a acestor claste de var.
Prin durata de viață funcțională extinsă și dezvoltarea formelor de beton mai ușoare, cercetătorii speră că aceste eforturi ar putea contribui la reducerea impactului asupra mediului al producției de ciment, care reprezintă în prezent aproximativ 8% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.
Alături de alte formulări noi, cum ar fi betonul care poate absorbi de fapt dioxidul de carbon din aer, un alt obiectiv de cercetare actual, aceste îmbunătățiri ar putea ajuta la reducerea impactului global al betonului asupra climei.
Material furnizat de Massachusetts Institute of Technology
Original scris de David Chandler
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu