Cunoaste lumea

Noutăți

DANIEL ROXIN: Războiul pentru Roșia Montană se dă ÎN ACEST AN! Află ce se petrece:

  •  
  •  
  •  

În anul 2013 am fost primul reporter tv care a prezentat protestele masive din București împotriva exploatării miniere de la Roșia Montană, proteste ignorate de celelalte posturi tv, televiziuni care luam bani grei pentru publicitatea făcută pentru Gold Corporation, firma care dorea să exploateze zăcămintele de aici, cu daune ecologice uriașe.

Odată cu implicarea mea și a Nașul Tv în proteste, restul mass-mediei naționale nu a mai avut încotro și a fost forțată să vorbească despre acestea, lupta oamenilor din stradă devenid un fenomen național.

Războiul nu s-a terminat însă! Înainte de a vă spune în ce fază se află, vă invit să urmăriți reportajul pe care l-am făcut în mijlocul protestelor din București, pe 1 septembrie 2013 (pentru a vă aminti atmosfera de atunci), primul reportaj care a prezentat publicului larg realitatea:

În ce fază ne găsim astăzi, la 6 ani și ceva de la aceste evenimente?

Ei bine, până pe 1 februarie 2020, adică în 10 zile de acum înainte, Guvernul României este obligat să trimită cererea pentru includerea Roșiei Montane în patrimoniul Unesco. Dacă nu o face, această cerere nu va putea fi discutată în acest an de forul internațional.

Mai mult decât atât, în condițiile în care raportul experților internaționali care recomandă intrarea Roșiei Montane în patrimoniul Unesco expiră anul viitor, o amânare a depunerii cererii de către Guvernul României va duce la pierderea acestei oportunități și la reluarea întregului proces, lucru care s-ar petrece în alți câțiva ani.

În același timp, firma canadiană Gabriel Resurce, acționara majoritară a companiei Roșia Montană Gold Corporation, se judecă cu statul român pentru reluarea expolatărilor miniere și cere 4 miliarde de dolari despăgubiri. Procesul este pe rol la Washington.

Așadar, statul român este prins între ciocan și nicovală, iar lupta pentru Roșia Montană se duce în acest an. Cu ce rezultate, rămâne să vedem!

Pentru a înțelege miza care există la Roșia Montană și cât de mult ar fi avut de câștigat România și locuitorii acestei străvechi așezări dacă acest loc special ar fi fost transformat de la început în obiectiv turistic de interes mondial, vă invit să urmăriți un scurt metraj documentar pe care l-am realizat despre minele antice de aur de la Roșia Montană:

Daniel Roxin


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on DANIEL ROXIN: Războiul pentru Roșia Montană se dă ÎN ACEST AN! Află ce se petrece:

  1. Sa presupunem prin absurd ca Rosia Montana intra in Patrimoniul Unesco .Cum ajungi acolo?Ai autostrazi ,sosea viabila ? Unde ai caza sa zicem 300 de vizitatori care vin intr-o zi ?Ai un muzeu al aurului ? Ai pensiuni ,hotel,restaurante ,terase ,piscine ( nu radeti fara astea nu atrageti nici macar octogenarii ) ?Trebuie sa fi un vizonar maret pt a face bani din nimic .Trebuie sa te gandesti si la cum arata casele oamenilor ,cum sa le renovezi fara ca ei sa trebuiasca sa plateasca ( ca de unde bani la oamenii aceia ?) Cum vei promova locatia inafara tarii ,ca ridiculosii nostri politicienii n-au fost in stare nici litoralul sa-l promoveze in afara tarii . Avem capacitatea de a face un proiect viabil si bun care sa atraga turistii ? Cum atragi fonduri pt renovare ? Repede si bine ar fi cuvantul de ordine ,dar suntem romani si va iesi ce a iesit in 30 de ani cu toata Romania . Apropo au apa curenta si canalizare? Fara astea n-are rost sa vorbim ,neamtul ,francezul si de obicei oricare alt european exceptie de romanas ( ca de e infratit cu natura )nu vrea sa-si faca nevoile in fundul curtii si -ti vor da in cap cu ligheanul .Si cand termini cu marele proiect ii musai dar musai sa-ti ajustezi preturile in asa fel incat sa fie accesibile si nu cum facem noi romanasii :azi deschidem bodega si maine vrem cadilac ,vila ,vreo doua amante si cel putin doua vacante in insule exotice .
    Avem la Brad -Hunedoara un muzeu al aurului ,unic in Europa ,unic in lume aici sunt expuse exponate din aur nativ asa cum au fost gasite ,aur impreuna cu alte minerale cum ar fi silvantul sau nagyagytul descoperite pt prima data in lume in zacamantul din M-tii Apuseni ,aur aflat in interiorul cristalelor ,aur simplu care spui ca a fost prelucrat reprezentînd frunze ,serpi ,pana ,diverse animalute (asa au fost gasite in mine nu sunt prelucrate ) . Tot aici se mai gasesc 8oo de minerale rare .In 1896 un geolog neamt descopera unele dintre exponate ,le doneaza si se face micul muzeu .Tot intr-o casa functioneaza si azi ,macar acum cativa ani in urma au avut bunul simt sa o renoveze (ploua inauntru pe vitrine ).Aici printre exponate se gasesc si obiecte de la Rosia Montana .Are de toate muzeul dar nu are vizitatori .
    Ca sa nu mai vorbim ca acasa la mine in Caras avem mine de neferoase si feroase galene cu pirita,galene cu flourite ,pirite ,flori de mina ,cuart imbinat cu tot felul de metale ,galene cu calcit si baritin zac in scoli uitate de lume si-n pivnite .Daca or mai fi pt ca de vreo 8 ani se vînd afara cu 100-maxim 300 de euro bucata .Tiganii au dat iama in minele inchise si intrate in conservare -le vindeau cu 50 de lei bucata .Cui ii pasa ? Dar avem la Resita un muzeu cu tot felul de fierotanii care nu atrage pe nimei.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii