Cunoaste lumea

Noutăți

DACII aveau acum 2.000 de ani o armă teribilă, asemănătoare cu „naginata” SAMURAILOR japonezi. Unde o descoperim?

  •  
  •  
  •  

Naginata este o armă japoneză asemănătoare unei săbii cu mâner lung, ca de suliță. Aceste arme erau folosite în Japonia feudală de către samurai (cavalerii japonezi), ashigaru (soldații japonezi), dar și de sohei (călugării budiști războinici). Cele mai vechi referiri clare la naginata datează din anul 1146, în perioada târzie a Heianului. Datele de început de secol X, până în secolul al XII-lea, se referă la existența „săbiilor lungi”, dar care, au același  termen medieval și ortografia comună pentru „naginata” și pentru „săbiile lungi” convenționale.

Armele de atac folosite de neamul geto-daco-trac de acum peste 2000 de ani erau arcul cu săgeți, sulița, praștia, dar și armele devenite emblematice, precum falxul (sabia de două mâini, încovoiată) și pumnalul sica. De asemenea se mai folosea sabia lungă, numită rhomphaea.

Metopele aflate la Adamclisi în Dobrogea, pe Monumentul Triumfal (Biserica Omului – Pământul lui Adam) ne prezintă imaginea unor luptători geto-daco-traci aflați în plină acțiune, în luptă cu o armată invadatoare. Pe lângă prezența armelor enumerate mai sus, pe două metope apare, la luptătorii geto-daci, o armă interesantă. Este vorba de o armă de tip „naginata”, cu o lamă tăietoare încovoiată, montată pe un mâner mai lung decât lama activă.

450px-AdamclisiMetope37-1450px-AdamclisiMetope32

Naginata

Este adevărat că nu are lungimea naginatei japoneze, dar este clar un fel de „naginata” scurtă, ca și în cazul halebardei scurte, cea cu mânerul mediu ca lungime. Prin exersarea luptei cu asemenea arme se putea „agăța” adversarul, era dat jos de pe cal sau fortificație și putea fi lovit (tăiat) în puncte vitale (cap, față, gât, membre), arma putându-și strecura tăișul și sub plăci de armură sau trecând de posibilele cămăși de zale folosite în epocă.

320px-Dog_-_Hata_Rokurozaemon_with_his_dogDin acest tip de armă a derivat mai târziu și halebarda europeană, ce era o armă importantă împotriva cavaleriei. Arma avea efecte asemănătoare coasei feudale, unealtă agricolă folosită și ca armă în cazul revoltelor populare, sau a ridicării norodului la luptă (armata țării). Chiar și această armă, pe lângă puternicul falx manevrat cu două mâini,  folosite cu eficiență de către armata geto-dacă, se poate afla printre principalele motive ale hotărârii de modificare a coifurilor romane și a ranforsării acestora.

Cu toate că infanteriile europene se vor confrunta neîntrerupt, în secolele următoare ale antichității și evului mediu, cu cavaleriile populaţiilor nomade şi, pe filiera nevoii continue, există posibilitatea moştenirii acestei arme din arsenalul geto-daco-trac, trebuie remarcat că, din punct de vedere tactic, aceleaşi probleme obligă la găsirea aceloraşi soluţii, corolar prin care „naginata” poate deveni precursoarea, chiar indirectă, a coaselor de luptă medievale, arme relativ comune în întreaga Europă medievală, dar deosebit de eficace, evoluţie explicabilă prin existenţa unei logici proprii a modului de gândire militar.

Conf. univ. dr. George Grigore


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

3 Comments on DACII aveau acum 2.000 de ani o armă teribilă, asemănătoare cu „naginata” SAMURAILOR japonezi. Unde o descoperim?

  1. Se mai vorbeste recent, de folosirea unui asemenea tip de arma.1415,Agincourt,batalia dintre Anglia si Franta.Plouase cu o noapte inainte,cu toate acestea temuta cavalerie franceza pornit la atac.Sagetile arcasilor si noroiul au facut pagube insemnate,insa prapadul a fost declansat de niste luptatori, dezbracati pina la briu,inarmati cu un astfel de arma;coada de lungime medie avind in virf, o lama curbata ,ascutita pe partea concava.Se strecurau printre cai sau pe sub burtile acestora, agatind calaretii, apoi ucigindu-i.Au fost recrutati din insula dar nu se stie exact ce erau.(bine,mai,englezi….da,care din amestecatura aia!?)

  2. Daca este sa dam crezare legendei,folosirea pe scara larga ca o arma multifunctionala,a inceput cu batalia de la,,fosatum magnum,marele sant”,intre armatele lui Burebista si celtii lui Critasiros.Pumnalul scurt,dacic,sica,desi de calitate(otel)necesita forta,agilitate si pricepere si era excelent la invalmaseala.Insa au vazut ca celtii i-au tinut la distanta cu armele lor lungi,sabii si topoare cu coada lunga,desi erau doar din fier.Sabiile bune se faceau la comanda,trebuiau sa fie pe masura omului,echilibrate perfect(sa nu oboseasca si la o lovitura mai puternica sa nu declanseze reflexele osteotendinoase,scapind arma din mina).Ei,ai nevoie de arme multe si nu trebuie sa schimbi prea mult stilul de lupta.O arma care este si pumnal si sabie si ,,topor”.Coada din lemn ,ajustabila,echilibra in mod automat arma prin absorbirea socurilor iar prin indeminare se transforma in ce doreai(deplasare miinilor,inainte si inapoi pe miner).Demonstratii de minuire a bitei facuta de unii dintre flacaii nostrii!!Desi,nu mai are lama in virf.Ar avea logica!

  3. ce prostii inventați! Se vede că ați ratat câte ceva din școală. Mai exact materia Istorie

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii