Curiozități și sfaturi despre crăciunițe

Crăciunița a devenit simbolul sărbătorilor de iarnă și la noi în țară, iar pentru mulți oferirea unui cadou cu această ocazie include obligatoriu și dăruirea unei crăciunițe în ghiveci.
Tu ce știi despre această plantă? Ai avut curiozitatea să te documentezi despre ea? Îi știi istoricul și știi câteva sfaturi pentru îngrijirea ei?
Dacă nu, le afli de mai jos. Am pus laolaltă câteva informații interesante și deopotrivă utile pentru tine. Cu siguranță vei înțelege la final mai multe despre această plantă și o vei îngriji mai bine.
Origini și caracteristici specifice
Înainte să afli cum poți avea crăciunițe sănătoase și pline de flori, e bine să știi mai multe despre locul de proveniență și specificul acestor plante.
Sub denumirea botanică de Euphorbia pulcherrima (adică „cea mai frumoasă Euphorbia”), crăciunițele sunt menționate în povești care datează încă din secolul al XVII-lea.
Știm însă că și aztecii le foloseau cu mult înainte ca plante de leac în ceaiuri și tincturi împotriva febrei și le numeau „Cuitlaxochitl”, adică „Floarea Stea”. De asemenea, acestea aveau rol important și în ceremonii.
Mai recent, crăciunițele au fost aduse întâi în SUA din Mexic, unde mai sunt numite și „La Flor de la Nochebuena” sau „Floarea Nopții Sfinte”, iar din Statele Unite au fost exportate și au devenit populare în toată lumea. Aici au fost trimise cadou familiei de către ambasadorul SUA în Mexic și botanistul Joel R. Poinsetti, în 1828. De la numele său derivă și cel sub care este cunoscută internațional planta: Poinsettia.
Din SUA, crăciunița și-a căpătat renumele internațional, iar în 2002 Statele Unite au decretat ziua de 12 decembrie ca zi de sărbătoare națională: Ziua Crăciuniței sau Poinsettia Day, în onoarea lui Paul Ecke Jr. care este considerat părintele industriei de Poinsettia, cea mai vândută floare la ghiveci din SUA și Canada ce produce peste $250 milioane.
Legendele și poveștile despre crăciunițe au fost alimentate în tot acest timp și de specificul acestei plante: la perioada maximă de înflorire, florile efective sunt foarte mici și sunt înconjurate de frunze care își schimbă culoarea din verde în roșu, alb sau roz pal.
Aceasta este singura plantă de pe planetă care îți modifică nuanța frunzelor, iar fenomenul se petrece numai înainte de Crăciun.
Toate legendele au însă în centru aceeași simbolistică: iubirea curată și bucuria darurilor din inimă oferite celor dragi.
Pe de altă parte, tot conform unei legende, planta a fost considerată otrăvitoare multă vreme. După cercetări științifice amănunțite, s-a demonstrat că aceasta nu este un pericol pentru copii sau animale decât consumată în cantitate foarte mare (500 de frunze pentru un copil de 22 kg).
Tu știi să îngrijești o crăciuniță?
Când ai primit în dar sau ți-ai făcut cadou o asemenea plantă, te-ar putea ajuta să-i cunoști câteva particularități ca să-i prelungești cât de mult posibil perioada de înflorire.
De exemplu, știai că acestor flori nu le priește să fie mutate de la locul lor? Ai grijă ca odată ce le aduci la tine în locuință să le și păstrezi locul inițial.
Cum arată locul ideal pentru ele?
Lângă o fereastra spre sud sau est, fără să fie în lumină directă (să aibă parte de cât mai multă lumină indirectă), la o temperatură ideală de 16oC (acceptă și până la 21-23oC), ferită de curenți de aer rece (deci nu pe pervazul ferestrei).
Nu te alarma dacă acesteia îi cad câteva frunze când o aduci acasă; acesta e un semn ca se adaptează noilor condiții.
Asigură-te doar că are mediul corect în care să se dezvolte; cât e înflorită nu îi trebuie fertilizanți. Nu e o problemă nici dacă ai diferențe de temperatură între zi și noapte, deoarece aceasta prelungește durata de viață a florilor.
Te-ai întrebat citind cele de mai sus de ce e totuși asociată cu sărbătorile de iarnă și vândută de către comercianți afară la temperaturi scăzute dacă nu este rezistentă?
Ei bine, acelea sunt exemple de „așa nu” pentru comercializarea florii. Alege deci să cumperi crăciunițe numai de la florării ce respectă aceste plante și ți le împachetează / livrează în atmosferă protectoare, chiar și dacă le scoți afară pentru puțin timp. De fapt, sunt flori care au puțin mai multă rezistență la frig față de altele.
Dacă respecți aceste reguli de îngrijire ale plantei, vei vedea cum aceasta poate să rămână înflorită câteva săptămâni, chiar câteva luni. După această perioadă, frunzele ei vor cădea. Totuși nu o arunca!
Ține-o în continuare în același loc urmând aceleași indicații, udă planta cam de două ori pe săptămână câte puțin și oferă-i fertilizanți în perioada verii, iar în lunile octombrie și noiembrie oferă-i un tratament special.
Alternează perioadele de lumină cu cele de întuneric total. La înserat, pune o cutie de carton complet închisă peste crăciuniță și las-o acolo până dimineața următoare.
Planta are nevoie de 12-14 ore de întuneric complet. În decembrie ar trebui să fie frumos înflorită.
Dacă vrei să o înmulțești, încearcă să o faci din butași. Înarmează-te cu mănuși însă, pentru că atunci când îi vei tăia, planta secretă o sevă lăptoasă numită latex ce are potențial alergen.
Curăță foarte bine butașii de acea sevă spălându-i în apă, pentru că altfel nu vor apărea rădăcini. Plasează-i apoi direct în pământ și așteaptă până fac rădăcini micuțe albe.
Am ținut să-ți facem o sinteză cât mai cuprinzătoare care să-ți fie de folos atunci când primești în locuința ta această frumoasă plantă. Ține aproape toate aceste ponturi și îți va bucura cât mai mult timp locul.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu