Cunoaste lumea

Noutăți

Curiozități despre mănuși

  •  
  •  
  •  

Mănușile pontificale sunt ornamente liturgice folosite în primul rând de papă, cardinali și episcopi. Ele pot fi purtate numai la celebrarea liturghiei.

Utilizarea liturgică a mănușilor nu a fost urmărită dincolo de începutul secolului al X-lea, iar introducerea lor se poate datora unei simple dorințe de a păstra mâinile curate pentru sfintele taine, dar alții sugerează că acestea au fost adoptate ca parte a creșterii fastului cu care se înconjurau episcopii carolingieni.

Din regatul franc, obiceiul s-a răspândit la Roma, unde se aude pentru prima dată despre mănușile liturgice în prima jumătate a secolului al XI-lea.

Când mânecile scurte au apărut în modă în anii 1700, femeile au început să poarte mănuși lungi, ajungând până la jumătatea antebrațului.

În anii 1870, mănușile cu nasturi, mătase sau catifea erau purtate cu rochia de seară sau de cină, iar mănușile lungi de piele intoarsă erau purtate în timpul zilei și la ceai.

În principal în timpul secolului al XIX-lea, denumirea generică sau comercială „mănuși Berlin” a fost folosită pentru mănușile de bumbac albe, lavabile, subțiri, purtate adesea de servitori, cum ar fi majordomii sau chelnerii, și cei mai puțin înstăriți din viața civilă.

Termenul a fost folosit și pentru mănușile albe de bumbac purtate împreună cu uniforma vestimentară de către armata americană în Primul Război Mondial.

În Japonia, mănușile albe sunt purtate frecvent. Mănuși albe orientate spre muncă sunt purtate pentru activități precum grădinărit și curățare; mănușile albe de tip „rochie” sunt purtate de profesioniștii care doresc o apariție publică curată, cum ar fi șoferii de taxi, polițiștii, politicienii și operatorii de lift.

Cu toate acestea, mănușile albe nu sunt recomandate pentru atingerea cărților vechi și a antichităților similare

În 1905, The Law Times a făcut una dintre primele referiri la utilizarea mănușilor de către criminali pentru a ascunde amprentele digitale, afirmând: Pentru viitor… când hoțul va face o sparge, o pereche de mănuși va fi o parte nelipsită din ținută lui.

Mașinile de curse de Formula 1 timpurii foloseau volane luate direct din mașinile de șosea. În mod normal, erau fabricate din lemn, necesitând folosirea mănușilor de conducere.

Mănușile de condus automobile sunt concepute pentru a ține un volan și a transmite șoferului senzația de drum.

Ele oferă o senzație bună și protejează mâinile. Sunt concepute pentru a fi purtate strâns și pentru a nu interfera cu mișcările mâinii.

Aderența crescută permite mai mult control și siguranță sporită la viteză. Fabricate din piele moale, mănușile șoferilor nu sunt căptușite cu cusături exterioare.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii