Cunoaste lumea

Noutăți

Cum se face analiza proteină C reactivă?

  •  
  •  
  •  

Proteina C reactivă (CRP) este produsă la nivelul ficatului. Nivelul ei este crescut atunci când există inflamație în organism.

Un test de proteină C reactivă de înaltă sensibilitate, hs-CRP, este mult mai sensibil față de un test standard de proteină C reactivă, ceea ce înseamnă că astfel pot fi identificate creșteri mici ale proteinei.

O analiză de acest tip oferă informații esențiale legate de riscul de apariție a bolilor coronariene pentru a putea preveni un atac de cord.

Un test de proteină C reactivă măsoară nivelul de proteină C reactivă din sânge, ceea ce permite stabilirea unui diagnostic corect și complet, dar și monitorizarea mai multor cauze diferite ale inflamațiilor din organism.

Ce este analiza proteină C reactivă?

Analiza proteină C reactivă este un test de laborator de sânge, ce măsoară nivelul proteinei C reactivă existentă la nivelul ficatului. Trebuie să explicăm ce se întâmplă în organism când apare inflamația pentru a înțelege mai bine ce este această analiză și de ce este importantă.

Când apare procesul inflamator, adică te rănești, virușii, bacteriile sau substanțele chimice toxice pătrund în organism, sistemul imunitar determină un răspuns, iar celulele inflamatorii și citokinele încep să vindece locul lezat.

Durerea, inflamația, vânătăile, roșeața locală sunt doar câteva semne ale inflamației care poate afecta și alte sisteme ale corpului precum articulațiile. (1)

În mod normal, nivelul de CRP din sânge este redus, dar când apare inflamație, ficatul eliberează în fluxul de sânge CRP, un nivel moderat sau crescut putând fi depistat prin analiză de laborator de sânge.

Când este recomandată analiza proteină C reactivă?

Medicul specialist îți poate recomanda testarea CRP atât pentru stabilirea unui diagnostic, cât și ca metodă de monitorizare a stării de sănătate pe fondul existenței inflamației în afecțiuni acute sau cronice:

  • infecții cu bacterii sau viruși;
  • inflamație minoră;
  • febră;
  • boala inflamatorie a intestinului, boala Crohn, colită ulceroasă;
  • tulburări autoimune – lupus, artrită reumatoidă, vasculită. (2)

Procedura de recoltare pentru analiza proteină C reactivă

Testarea CRP se face din sânge și nu presupune o pregătire prealabilă. Prelevarea probei de sânge din venă se face rapid.

Singura mențiune specială este să vorbești cu medicul dacă urmezi un tratament medicamentos prescris, unele produse pot influența rezultatul testului, motiv pentru care specialistul trebuie să știe cum să procedeze. (1)

Interpretarea rezultatelor: valori scăzute și valori crescute

Valorile pot fi ușor diferite de la un laborator de analize la altul. Valorile de referință sunt dictate de aparatură, metode de lucru și reactivi folosiți.

În inflamație, concentrația proteinei C reactivă în sânge atinge cote maxime în aproximativ 24 – 72 de ore și apoi este nevoie de 2 – 3 săptămâni pentru a se ajunge la valori normale.

Medicul specialist este cel care va interpreta rezultatele conform unor valori standard, ce este sub 0.3 mg/dL este un nivel acceptabil, ce poate fi observat la majoritatea adulților sănătoși.

  • < 0.1 mg/dL – risc cardiovascular scăzut;
  • 0.1 – 0.3 mg/dL – risc cardiovascular moderat;
  • 0.3 – 1.0 mg/dL – risc cardiovascular crescut;
  • > 1 mg/dL – risc cardiovascular foarte crescut. (3)

Valori scăzute la testarea CRP nu sunt relevante din punct de vedere clinic, adică organismul tău nu se confruntă cu o situație alarmantă.

Valorile crescute rezultate din analiza proteină C reactivă pot fi un semnal al unor probleme de sănătate:

  • inflamație;
  • infecții grave;
  • răni;
  • boli cronice.

Pentru că nivelul de proteină C reactivă variază în timp, în caz de risc de boală coronariană evaluarea trebuie realizată în baza a 2 teste hs-CRP, efectuate la un interval de două săptămâni. (4)

Testarea CRP nu trebuie confundată cu testul CRP de înaltă sensibilitate hs-CRP. Deși ambele măsoară nivelul de proteină C reactivă cele două sunt utilizate în condiții diferite.

Un test hs-CRP măsoară creșteri foarte mici ale nivelului proteinei C reactivă și este indicat pentru a estima riscul de boli de inimă.

Nivelul hs-CRP este un factor de risc în boala coronariană, dar nu este neapărat un indicator în dezvoltarea bolii de inimă, motiv pentru care în astfel de situații medicul poate recomanda efectuarea altor teste. (2)

Acest articol despre analiza proteină C reactivă este informativ și nu poate înlocui un diagnostic avizat. Dacă te confrunți cu probleme de sănătate, mergi la medic și respectă indicațiile acestuia!

Surse de informare: 

  1. C-Reactive Protein (CRP) Test – https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/23056-c-reactive-protein-crp-test
  2. C-Reactive Protein (CRP) Test – https://medlineplus.gov/lab-tests/c-reactive-protein-crp-test/#:~:text=A%20c%2Dreactive%20protein%20test,have%20inflammation%20in%20your%20body.
  3. C Reactive Protein – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441843/
  4. C-reactive protein test – https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/c-reactive-protein-test/about/pac-20385228

Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii