Cunoaste lumea

Noutăți

Cum ne influențează dragostea creierul

  •  
  •  
  •  

Cand suntem indragostiti, creierul ne este inundat cu substante chimice si hormoni, care produc sentimente de placere, obsesie si atasament. Intensitatea sentimentelor este ca un drog. Nu-i de mirare, pentru ca atat drogurile, cat si indragosteala activeaza sistemul de recompense din creier. Ne temem mai putin, suntem bine dispusi, starile de depresie dispar ca prin minune.

Singurul inconvenient e ca nu ne putem baza pe puterea noastra de discernamant, in aceasta faza a iubirii. „Iubirea e rezultatul unui cocktail format din neuropeptide si neurotransmitatori„, scrie cercetatorul indian Krishna Seshadri in cartea „The neuroendocrinology of love”.

Dragostea trece prin stadii diferite, in timpul carora sunt activate regiuni diferite ale creierului, care ne inunda corpul cu hormoni.

Potrivit Live Science, neurologii impart iubirea in trei faze: dorinta, atractie si atasament.

Dorinta este o faza dominata de hormoni. Fluxul de sange marit din creier se intampla in timpul fazei de atractie, atunci cand simtim o fixatie coplesitoare pentru partenerul nostru. Acest comportament dispare in timpul fazei de atasament, atunci cand organismul dezvolta o toleranta la stimulii placerii.

Endorfinele si hormonii de vasopresina si oxitocina abunda in organism in acest moment si apare un sentiment general de bine si securitate, care conduce la o relatie de durata.

Citește mai mult: Ziare.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii