Cum capătă ochii noştri culoare?Răspunsul e pe cât de simplu pe atât de uimitor

Fiecare culoare pe care o vedem în natură este rezultatul dispersării luminii colorate. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul culorilor ochilor, datorită fenomenului cunoscut sub numele de coloraţie structurală, fenomen întâlnit şi în cazul animalelor marine, al insectelor sau al păsărilor.
Dacă privim structura ochiului uman avem:
Irisul, partea colorată a ochiului. Acesta este format din două straturi de celule, stroma, stratul frontal şi epiteliul, stratul posterior. Epiteliul, conţine pigmenţi de culoare închisă, ceea ce face ca în iris să apară aceste mici firişoare închise la culoare, în timp ce stroma este formată din fibre de colagen incolore. În unele cazuri stroma poate conţine melanină, iar în altele să conţină depozite excesive de colagen. Aceşti doi factori joacă un rol crucial în determinarea culorii ochilor.
Ochii caprui: Stroma acestora are o concentraţie mare de melanină, care absoarbe majoritatea luminii ce intră în ochi, făcându-i închişi la culoare.
Ochilor măslinii: Aceştia conţin o cantitate mică de melanina în stromă, astfel încât dispersează ceva lumină în atmosferă. Acest fenomen face ca maroul şi albastrul să se amestece, iar rezultatul este o combinaţie de nuanţe de maro, verde şi galben.
Ochii verzi: Conţin o concentraţie extrem de mică de melanină şi nu au depozite de colagen. De aceea, o mică parte din lumina care intră în ei este absorbită de câtre melanină, în timp majoritatea este dispersată în atmosferă, datorită fenomenului numit Efectul Tyndall, care produce o nuanţă albăstruie. Ca rezultat, ochii par verzi!
Ochii cenuşii: Funcţionează într-un mod diferit. Ei nu conţin melanină, însă au colagen în cantităţi mari, care interferează cu Efectul Tyndall, blocând nuanţele albastre. De aceea toate lungimile de undă sunt dispersate în mod egal, ceea ce produce efectul unor ochi gri.
Ochii albaştri : Ochii albaştri au o stromă fără culoare, fără nicio urmă de melanină şi niciun depozit de colagen. De aceea, întreaga lumină care intră în ochi este dispersată înapoi în atmosferă şi permite Efectului Tyndall să îşi facă treaba, creând culoarea albastru pur. Cu alte cuvinte , ochii albaştri nu au o culoare a lor şi sunt complet dependenţi de cantitatea de lumină în momentul în care te uiţi la ei.
sursa:http://themindunleashed.org
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu