Cunoaste lumea

Noutăți

Cum au fost transportate „Acele Cleopatrei”, giganticele obeliscuri egiptene

  •  
  •  
  •  

Potrivit lui Pliniu cel Bătrân, în anul 10 î.e.n., din ordinul lui Augustus, la Roma au fost transportate două obeliscuri luate din Heliopolis (la nord-est de Cairo).

Primul a fost așezat la Circus Maximus, iar al doilea a servit drept marcaj („limbă de ceas”) pentru cadranul solar monumental care a fost construit pe Câmpul lui Marte.

Pentru Augustus, primul împărat al Romei, obeliscul a servit drept simbol al victoriei sale asupra cuplului Marc Antoniu – Cleopatra.

O jumătate de secol mai târziu, în anul 40, Caligula și-a imitat strămoșul divin: a luat un obelisc de 25 de metri de la Templul lui Karnak din Teba și l-a dus la Roma, unde l-a instalat în Circul Vaticanului.

Pliniu face referire la faptul că atât nava folosită de Augustus, cât și cea folosită de Caligula au provocat uimire în rândul romanilor; prin urmare, au fost ancorate în port pentru ca oamenii să le poată vizita…

Cel mai mare obelisc (de 32 de metri lungime și 455 tone în greutate) a fost transferat de la Karnak de Constanțiu al II-lea, fiul lui Constantin, în anul 357.

Potrivit lui Pliniu, nava lui Caligula era echipată cu o pânză enormă: catargul era atât de gros, încât era nevoie de patru oameni pentru a-l cuprinde cu brațele.

Amiano Marcelino, la rândul său, afirmă că nava lui Constanțiu al II-lea era propulsată de 300 de vâslași.

Având în vedere lipsa de date furnizate de izvoarele istorice, metoda exactă prin care obeliscurile atât de grele au fost transportate de atât de departe și cu tehnologie atât de primitivă continuă să fie o necunoscută pe care arheologii încearcă să o elucideze.

Mai mult: Incredibilia

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii