Cum a schimbat o bătălie harta Europei medievale. Naşterea unei super-puteri…

În 1066, istoria Angliei s-a schimbat definitiv. Normanzii lui William Cuceritorul îl învingeau la Hastings pe Harold, ultimul rege saxon al insulei. Evenimentul a fost crucial pentru istoria vestului medieval, mai ales prin zămislirea unei noi puteri europene. În anul 1066, pe 14 octombrie, două armate se înfruntau la Hastings în sudul Angliei.
Ceea ce părea o răfuială pentru tronul unui regat de la marginile lumii cunoscute s-a transformat în cele din urmă într-un eveniment istoric de maximă importanţă pentru reconfigurarea hartei politice a Europei medievale, dar şi pentru zămislirea unor noi realităţi care vor schimba definitiv echilibrul de forţe în nord-vestul continentului.
Totul a început cu un rege şovăielnic, o promisiune făcută şi o ambiţie fără măsură. Totul a început cu o promisiune încălcată. Sau cel puţin asta au susţinut normanzii lui William I, ducele Normandiei, o regiune de pe coasta de nord-vest a Franţei.
Mai precis, în anul 1051, William, fiul nelegitim al ducelui Normandiei, Robert I, un om cu sânge viking stabilit şi integrat în sistemul feudal francez, îşi vizita vărul în Anglia. Era vorba despre regele saxonilor, Eduard, zis ”Confesorul”. Acesta din urmă nu avea urmaşi şi folosea acest lucru ca pe o metodă politică de şantaj.
Anglia saxonă era un regat fragil, abia unificat, în fapt datorită stăpânirii daneze din secolul anterior, în care puternicele familii nobiliare, urmaşi ai foştilor regi din trecut, făceau legea…
Citeste mai mult: Adevărul
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu