VIDEO – Cum a evitat un avion SR-71 Blackbird al SUA o rachetă nord-coreeană menită să îl doboare. Imaginile par desprinse dintr-un film SF!

În anii ′60, Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii au dezvoltat o aeronavă extraordinară, ale cărei motoare erau capabile să o propulseze cu o viteză de trei ori mai mare decât cea a sunetului (Mach 3). Această aeronavă era numită SR-71 Blackbird („Mierla”). Viteza sa uimitoare îi permitea, în plin Război Rece, să adune informații cu eficiență și să evite atacurile inamice.
În timpul misiunilor de supraveghere și culegere de informații, un avion SR-71 Blackbird se putea înălța la o altitudine de peste 24.000 de metri și putea evita rachetele inamice pur și simplu accelerând la o viteză mai mare decât Mach 3. La 24 km altitudine, SR-71 putea atinge incredibila viteză de 3540 km/h.
Această aeronavă strategică de recunoaștere cu rază lungă de acțiune a fost utilizată de forțele aeriene ale Statelor Unite din 1964 până în 1998, o mulțime de ani de serviciu. În total, de-a lungul timpului, americanii au produs doar 32 de asemenea incredibile avioane. Doisprezece dintre acestea au fost pierdute în accidente aviatice, dar, cu toate acestea, niciunul dintre ele nu a fost doborât vreodată, de către antiaeriana sau aviația inamică.
Acest lucru nu înseamnă că diferitele armate inamice ale SUA nu au încercat să doboare aceste fenomenale aeronave. Pe parcursul unor misiuni de recunoaștere și culegere de informații, mai ales timpul războiului din Vietnam, 800 de rachete sol-aer au fost lansate în scopul de doborî avioanele SR-71. Nici măcar una nu a reușit să lovească aeronavele americane Blackbird.
Una dintre aceste tentative de doborâre a avut loc în anul 1981, când Coreea de Nord a lansat o rachetă rusească ghidată către un SR-71 Blackbird. Din fericire, acest episod unic și foarte important pentru istoria SR-71 a fost înregistrat pe peliculă și ne arată cum a reușit avionul american să evite în doar câteva clipe racheta lansată de către nord-coreeni, care ulterior a explodat în aer. Secvențele par extrase dintr-un film SF, chiar dacă au fost realizate acum 36 de ani!
Sursa: www.warhistoryonline.com
Autor: Tomi Tohaneanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Daaa…americanul Rosenberg,de…