Cunoaste lumea

Noutăți

Cum a câștigat regina Artemisia I admirația regelui Persiei în bătălia de la Salamina!!!

  •  
  •  
  •  

Puține nume de femei au supraviețuit în analele istoriei antice cu rezonanța mitică a reginei Artemisia I, regina războinică din Caria.

A trăit într-o eră care, cel mai bine, deseori făcea note de subsol chiar și din cele mai respectabile și puternice femei. Ce a avut Artemisia care a câștigat stima aliaților săi, frica de armate, adorarea unui rege și a fost chiar legată de una dintre cele Șapte Minuni ale Lumii Antice?

Spiritul ei curajos și îndrăzneala bărbătească au trimis-o la război, când nu era nevoie să se aventureze. Numele ei … era Artemisia” (Herodot în Istorii).

Unii oameni încă mai cred că numele cuiva poate ajuta la forjarea destinului lor. În cazul Artemisiei, acest sentiment s-a dovedit adevărat.

Numele ei face semn mitului lui Artemis, zeița grecească arcașă a vânătorii, sau Dianei în mitologia romană. Dar a fost nevoie de mai mult decât un omonim aspirațional pentru a canoniza povestea reginei Artemisia.

Potrivit lui Herodot, generalii lui Xerxes s-au adunat, iar regele i-a cerut generalului său principal Mardonius „să-i testeze pe fiecare dintre ei întrebând dacă ar trebui sau nu să se întâlnească cu inamicul pe mare”.

Grupul a aprobat în unanimitate ideea, dar doar unul a fost împotrivă:

“Dacă nu te grăbești într-o bătălie pe mare, stăpâne, dar ții flota aici aproape de țărm, tot ce trebuie să faci pentru a-ți atinge toate obiectivele fără niciun efort este fie să aștepți aici, fie să avansezi în Peloponez.

Grecii nu au resursele pentru a rezista împotriva voastră pentru o perioadă de timp; îi vei împrăștia și se vor retrage în diferitele lor orașe.

Vedeți, am aflat că nu au provizii pe această insulă a lor și, dacă mergeți pe uscat spre Peloponez, este puțin probabil ca grecii de acolo să rămână inactivi sau vor dori să lupte pe mare în apărarea Atenei.

Cu toate acestea, dacă te grăbești imediat într-o bătălie maritimă, mă tem că înfrângerea flotei va face ca și armata terestră să se întristeze.”(Herodot, VIII.67-69).

Artemisia nu a ezitat să se lupte din nou cu armata persană. În timpul bătăliei, marina greacă mai mică și mai agilă, a simulat o retragere falsă prin strâmtoarea îngustă a Salaminei, înșelându-i pe persani în urmărire și prinzându-i.

Herodot povestește că o navă inamică se apropia de cea a lui Artemisia, încolțind-o în timp ce navele persane o împiedicau, fără să vrea, să scape.

Nava s-a ciocnit în mod neașteptat de o navă aliată nebănuită, scufundând-o și, probabil, ucigându-i pe toți la bord, scrie Mary Mount pentru revista A.O.

Xerxes a urmărit de pe tronul său în timp ce căpitanul navei grecești agresive a redirecționat în cele din urmă, presupunând brusc că nava Artemisiei ar fi cea a unui aliat sau a unui dezertor persan.

Previziunea periculoasă a Artemisiei s-a împlinit în cele din urmă. În ciuda cascadoriei ei viclene, ea nu a împiedicat căderea persanilor în bătălia de la Salamis.

Generalul principal Mardonius a propus unui rege persan șocat și neliniștit să se întoarcă acasă în timp ce cei 30.000 de oameni ai săi rămân să înfrângă trupele grecești.

Dar Xerxes și-a amintit aprobarea lui Mardonius a complotului condamnat pentru a repeta un atac asupra marinei grecești. Și-a reasamblat consiliul. Artemisia a sosit și Xerxes „i-a demis pe toți ceilalți” (VIII.101):

Dacă lucrurile merg prost pentru Mardonius, nu va fi un mare dezastru în ceea ce privește supraviețuirea și prosperitatea casei tale. Adică, dacă tu și casa ta supraviețuiești, grecii vor trebui totuși să alerge o cursă pentru viața lor.

Dar dacă i se întâmplă ceva lui Mardonius, nu prea contează; în plus, dacă grecii câștigă, nu va fi o victorie importantă, deoarece vor fi distrus doar unul dintre sclavii tăi.

Scopul acestei campanii a ta a fost să arzi Atena la pământ; ai făcut asta, așa că acum poți pleca ”(VIII.101-102).

De data aceasta, regele smerit a ascultat. În plus, Xerxes a rugat-o pe Artemisia să-și păzească proprii copii și să-i ducă la refugiu în Efes. Un an mai târziu, Mardonius a murit alături de oamenii săi, în timp ce grecii i-au atacat ofensiva.C

onflictul va reapărea, în cele din urmă prevalând Grecia. După ce și-a arătat expertiza tactică și vicleană în 480 î.Hr., toate mențiunile despre regina războinică cariană, Artemisia I, au dispărut din înregistrările istorice. Dar poveștile ei au reapărut ocazional.

Foto Pictura bătăliei de la Salamis, cu regina Artemisia văzută în centrul stânga, de Wilhelm von Kaulbach. Domeniu public.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii