Cunoaste lumea

Noutăți

Culoarea oceanului se schimbă ca urmare a schimbărilor climatice

  •  
  •  
  •  

Culoarea oceanului s-a schimbat semnificativ în ultimii 20 de ani, iar tendința globală este probabil o consecință a schimbărilor climatice induse de om, raportează oamenii de știință de la MIT (SUA), Centrul Național de Oceanografie din Marea Britanie și din alte părți.

Într-un studiu apărut în revista Nature, echipa scrie că au detectat modificări ale culorii oceanelor în ultimele două decenii, care nu pot fi explicate doar prin variabilitatea naturală de la an la an.

Aceste schimbări de culoare, deși subtile pentru ochiul uman, s-au produs peste 56% din oceanele lumii – o întindere care este mai mare decât suprafața totală de pământ de pe planeta Pământ.

În special, cercetătorii au descoperit că regiunile oceanice tropicale din apropierea ecuatorului au devenit din ce în ce mai verzi în timp.

Schimbarea culorii oceanului indică faptul că și ecosistemele din oceanul de suprafață trebuie să se schimbe, deoarece culoarea oceanului este o reflectare literală a organismelor și materialelor din apele sale.

În acest moment, cercetătorii nu pot spune cum se schimbă exact ecosistemele marine pentru a reflecta schimbarea culorii. Dar ei sunt destul de siguri de un lucru: schimbările climatice induse de om sunt probabil factorul.

Am rulat simulări care mi-au spus de ani de zile că aceste schimbări în culoarea oceanului vor avea loc”, spune coautorul studiului Stephanie Dutkiewicz, cercetător principal în cadrul Departamentului de Științe Pământului, Atmosferice și Planetare al MIT și al Centrului. pentru Știința schimbării globale.

„A vedea cum se întâmplă cu adevărat nu este surprinzător, dar înspăimântător. Și aceste schimbări sunt în concordanță cu schimbările induse de om asupra climei noastre.”

„Culoarea oceanelor s-a schimbat”, spune Dutkiewicz.

„Și nu putem spune cum. Dar putem spune că schimbările de culoare reflectă schimbări în comunitățile de plancton, care vor avea impact asupra a tot ceea ce se hrănește cu plancton.

De asemenea, va schimba cât de mult va absorbi oceanul carbon, deoarece diferite tipuri de plancton au abilități diferite pentru a face asta.

Așa că, sperăm că oamenii iau acest lucru în serios. Nu doar modelele prevăd că aceste schimbări se vor întâmpla. Acum putem vedea că se întâmplă, iar oceanul se schimbă.”

Această cercetare a fost susținută, parțial, de NASA.

Material realizat pentru Science Daily de Massachusetts Institute of Technology

Original scris de Jennifer Chu

Foto burst shopify Mitul Shah, Dan Gold


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii