Cunoaste lumea

Noutăți

Cuișoarele

  •  
  •  
  •  

Până în epoca colonială, cuișoarele creșteau doar pe câteva insule din Moluca (numite istoric Insulele Mirodeniilor).

Un copac de cuișoare numit Afo, despre care experții cred că este cel mai vechi din lume, poate avea 350–400 de ani.

Cuișoarele au fost comercializate pentru prima dată de popoarele austroneziene în rețeaua de comerț maritim austronezian (care a început în jurul anului 1500 î.Hr., devenind ulterior Drumul Mătăsii Maritime și parte a Comerțului cu Mirodenii).

Arheologul Giorgio Buccellati a găsit cuișoare în Terqa, Siria, într-o casă arsă care a fost datată în 1720 î.Hr.

Aceasta a fost prima dovadă că cuișoarele au fost folosite în vest înainte de epoca romană. Au ajuns la Roma în secolul I d.Hr.

O altă descoperire arheologică este reprezentată de două exemple găsite într-un port comercial din Sri Lanka, datate în jurul anilor 900–1100 d.Hr.

Din înregistrările chineze din timpul dinastiei Song (960-1279 d.Hr.), cuișoarele au fost exportate în principal din Moluca de către navele originare din țările austroneziene din Java, Srivijaya, Champa și Butuan.

Cuișoarele au fost, de asemenea, prezente în China, Sri Lanka, India de Sud, Persia și Oman, în jurul secolului al treilea până în secolul al doilea î.Hr.

Aceste mențiuni despre „cuișoare” raportate în China, Asia de Sud și Orientul Mijlociu provin dinainte de stabilirea comerțului maritim din Asia de Sud-Est.

În perioada colonială, cuișoarele erau comercializate ca uleiul. Pe măsură ce Compania Olandeză a Indiilor de Est și-a consolidat controlul asupra comerțului cu mirodenii în secolul al XVII-lea, ei au căutat să obțină un monopol asupra cuișoarelor, așa cum aveau în nucșoară.

Cu toate acestea, comerțul cu cuișoare a depășit puterile limitate de poliție ale corporației.

Liderii actuali în producția de cuișoare sunt Indonezia, Madagascar, Tanzania, Sri Lanka și Comore.

Indonezia este cel mai mare producător de cuișoare, dar exportă doar o mică parte din cuișoarele pe care le produc, ceea ce reprezintă aproximativ 10-15% din producția de cuișoare a țării.

Cuișoarele sunt folosite în bucătăria din Asia, Africa, Marea Mediterană și țările din Orientul Apropiat și Mijlociu, dând aromă cărnurilor, curry și marinate, precum și fructelor.

Cuișoarele pot fi folosite pentru a conferi calități aromatice băuturilor fierbinți, adesea combinate cu alte ingrediente, cum ar fi lămâia și zahărul.

Sunt un element comun în amestecurile de condimente, inclusiv condimentele pentru plăcintă de dovleac.

În bucătăria mexicană, cuișoarele însoțesc chimionul și scorțișoara. Sunt folosite și în bucătaria peruană, într-o mare varietate de preparate precum carapulcra și arroz con leche.

Se asortează bine cu scorțișoară, ienibahar, vanilie, vin roșu, busuioc, ceapă, coajă de citrice, anason stelat și boabe de piper.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii