Cunoaste lumea

Noutăți

Cui îi datorăm existența pianului?

  •  
  •  
  •  

Invenția pianului este atribuită lui Bartolomeo Cristofori (1655–1731) din Padova, Italia, care a fost angajat de Ferdinando de’ Medici, Marele Prinț al Toscanei, ca păstrător al instrumentelor.

Cristofori era un expert în fabricarea clavecinului și cunoștea bine instrumentele cu clape cu coarde; această cunoaștere a mecanismelor și acțiunilor tastaturii l-au ajutat să dezvolte primele piane.

Nu se știe exact când Cristofori a construit prima dată un pian. Un inventar realizat de angajatorii săi, familia Medici, indică existența unui pian până în anul 1700.

Cele trei piane Cristofori care supraviețuiesc astăzi datează din anii 1720.

Cristofori a numit instrumentul un cimbalo di cipresso di piano e forte abreviat de-a lungul timpului ca pianoforte, fortepiano și mai târziu, simplu, pian.

Marele succes al lui Cristofori a fost proiectarea unui instrument cu tastatură cu coarde în care notele sunt lovite de un ciocan.

Acțiunea de pian a lui Cristofori a fost un model pentru numeroasele abordări ale acțiunilor de pian care au urmat în secolul următor.

Primele instrumente ale lui Cristofori au fost făcute cu coarde subțiri și erau mult mai silențioase decât pianul modern, dar erau mult mai puternice în comparație cu clavicordul – singurul instrument anterior cu claviatură capabil de nuanțe dinamice, care răspundea la atingerea interpretului, la viteza cu care se apasă tastele.

Clavicordul permite controlul expresiv al volumului. Clavecinul produce un sunet suficient de puternic, mai ales atunci când un cuplaj unește fiecare ton la ambele manuale ale unui clavecin cu două manuale, dar nu oferă nici un control dinamic sau expresiv asupra notelor individuale.

Pianul oferă, într-un anumit sens, tot ce este mai bun din ambele instrumente mai vechi, combinând capacitatea de a cânta cel puțin la fel de tare ca un clavecin cu abilitatea de a varia continuu dinamica prin atingere.

Foto domeniu public: Pianul Cristofori din 1726 aflat la Muzeul din Leipzig


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii