Cubul lui Zartosht

Efortul extraordinar care a fost necesar pentru crearea acestei capodopere arhitecturale a fost folosit doar pentru construirea unei singure camere întunecate.
În plus, faptul că au făcut sau au putut închide singura ușă de intrare a unei structuri cu o ușă grea și cu două panouri, arată clar cum conținutul acesteia trebuie ferit de jaf și poluare.
Cubul lui Zartosht este, fără îndoială, din epoca ahemenidă. Multe dintre dovezile disponibile arată că a fost construită la începutul erei ahemenide.
Carsten Niebuhr, care vizitase structura în 1765, scrie: „Vizavi de muntele care are mausoleele și petroglifele vitejii lui Rostam, o structură mică este construită din piatră albă care este acoperită de doar două bucăți de pietre mari.”
Jane Dieulafoy, care a vizitat Iranul în 1881, relatează, de asemenea, în jurnalul său de călătorie: „…și apoi am văzut o structură patrulateră care a fost plasată vizavi de pereții stâncii. Fiecare dintre suprafețele ei era ca cele ale structurii în ruine pe care noi am văzut în deșertul Palvar…”
Primele ilustrații ale structurii au fost realizate în secolul al XVII-lea de către turiști europeni precum Jean Chardin, Engelbert Kaempfer și Cornelis de Bruijn în cărțile lor de călătorie.
Prima descriere științifică și rapoarte de săpătură ale structurii au fost făcute de Erich Friedrich Schmidt, care avea imagini și schițe illustrate.
Compusul Naqsh-e Rustam a fost investigat și testat pentru prima dată împreună cu structura Ka’ba-ye Zartosht (Cubul lui Zartosht) de către Ernst Herzfeld în 1923.
În plus, compusul a fost cercetat de către Institutul Oriental al Universității din Chicago sub conducerea lui Erich Schmidt în mai multe sezoane între 1936 și 1939, găsind lucrări importante precum versiunea persană mijlocie a Marii Inscripții a lui Shapur I, care a fost scrisă pe peretele structurii.
Cubul lui Zartosht este o structură de piatră dreptunghiulară în trepte din complexul Naqsh-e Rustam de lângă satul Zangiabad din județul Marvdasht din Fars, Iran.
Complexul Naqsh-e Rustam încorporează, de asemenea, monumente memoriale ale elamiților, ahemenizilor și sasanidenilor.
Cubul se află la 46 de metri de munte, situat exact vizavi de mausoleul lui Darius al II-lea. Este dreptunghiular și are o singură ușă de intrare. Materialul structurii este calcar alb.
Are aproximativ 12 metri înălțime sau 14,12 metri dacă includ scările triple, iar fiecare parte a bazei sale are aproximativ 7,30 metri lungime.
Ușa de intrare duce la camera din interior printr-o scară de piatră cu treizeci de scări.
Piesele de piatră sunt dreptunghiulare și sunt așezate simplu una peste alta, fără a folosi mortar și sunt conectate între ele prin îmbinări în coadă de rândunică.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu