Cristofor Columb – o figură istorică denaturată în mod constant în cultura pop

Din punct de vedere al producțiilor Hollywood: Cele mai evidente două reprezentări ale lui Cristofor Columb pe marele ecran sunt 1492: Cucerirea Paradisului și Cristofor Columb: Descoperirea.
Ambele filme au fost lansate în 1992 și îl descriu pe exploratorul italian într-o lumină eroică în timp ce călătorește în Lumea Nouă.
Regizat de Ridley Scott, 1492 Gerard Depardieu îl interpretează pe Columb și prezintă imagini grandioase, muzică și dialog. Filmul îl prezintă pe Columb ca un vizitator binevoitor în Caraibe, bine informat și luminat în interacțiunile sale cu nativii.
În mod similar, Cristofor Columb din Cristofor Columb: Descoperirea, interpretat de George Corraface, face legături prietenoase cu nativii în timp ce își desfășoară călătoria pentru regele Ferdinand și regina Isabella – interpretați de Tom Selleck și, respectiv, Rachel Ward, relatează ranker.com.
De ce este greșit: Reevaluările lui Cristofor Columb și rolul său în istorie l-au lăsat pe explorator cu o reputație mult mai puțin iluminată și mult mai sângeroasă.
În 1492, Cristofor Columb este descris atât ca un erou, cât și ca un tiran de fel, dar sosirea sa în Caraibe – nu în America de Nord – a fost un accident fericit mai mult decât o descoperire planificată.
Prezentarea lui Columb ca o figură mesianică în Descoperire denaturează complet realitățile istorice, notează wikipedia.
În afară de ideea de Columb-erou, există mai multe lucruri greșite la Hollywood. Columb nu a fost bun cu nativii pe care i-a întâlnit, luându-i pe mulți dintre ei și forțându-i în sclavie.
Și în timp ce Hollywood-ul îl arată pe Columb ca un explorator glorios, el a avut de fapt mari dificultăți în a găsi sprijin pentru călătoria sa. Columb a reușit să se îndrepte spre Caraibe doar sub auspiciile Spaniei, după ce a fost respins de Portugalia, Anglia și Franța.
Descrierile contemporane ale lui Columb, inclusiv cele ale fiului său Fernando și Bartolomé de las Casas, îl descriu ca fiind mai înalt decât media, cu pielea deschisă (care a fost adesea arsă de soare), ochii albaștri, pomeții înalți și fața pistruiată, nasul acvilin și părul și barba blond până la roșiatic (până la aproximativ 30 de ani, când a început să albească).
Deși o abundență de opere de artă îl înfățișează pe Cristofor Columb, nu se cunoaște niciun portret contemporan autentic. Cea mai cunoscută imagine a lui Columb este un portret al lui Sebastiano del Piombo, care a fost reprodus în multe manuale.
Este de acord cu descrierile lui Columb prin faptul că arată un bărbat mare, cu păr castaniu, dar pictura datează din 1519 și, prin urmare, nu putea fi pictată în timpul vieții lui Columb.
La Expoziția Mondială Columbiană din 1893, au fost afișate 71 de portrete presupuse ale lui Columb; majoritatea nu se potriveau cu descrierile contemporane.
Foto wikipedia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu