Cunoaste lumea

Noutăți

Cristale gigant, printre cele mai mari din lume, într-o peșteră din Mexic

  •  
  •  
  •  

Peștera Cristalelor este o peșteră conectată de mina Naica la 300 de metri adâncime, situată în Naica, Chihuahua, Mexic.

Un grup de oameni de știință cunoscut sub numele de Proiectul Naica s-au implicat puternic în cercetarea acestor caverne.

Camera principală conține cristale gigant de selenit, unele dintre cele cele mai mari cristale naturale descoperite vreodată. Cel mai mare cristal din peșteră este de 12 m lungime, 4 m în diametru și 55 tone în greutate. Peștera este extrem de fierbinte, cu temperaturi ale aerului ajungând până la 58° C. Umiditatea este de 90-99 la sută. Peștera este relativ neexplorată din cauza acestor factori. Fără o protecție adecvată, oamenii pot rezista aproximativ zece minute în acest loc.

The Crystal Cave of the Giants, Mexico tourism destinations
În 1910 minerii au descoperit o peșteră sub lucrările miniere din Naica – era vorba de Peștera Săbiilor. Aceasta este situată la o adâncime de 120 m, deasupra Peșterii Cristalelor, și conține cristale spectaculoase de 1 m lungime. Se speculează că la acest nivel, temperaturile de tranziție pot fi scăzute mult mai rapid, ceea ce duce la creșterea în dimensiuni a cristalelor.

Cristales_cueva_de_Naica

Peștera Cristalelor a fost descoperită în anul 2000 de către minerii care excavau un nou tunel pentru compania minieră Industrias Peñoles. Complexul minier din Naica conține depozite substanțiale de argint, zinc și plumb.

Peștera Cristalelor este o cavitate din calcar și are formă de potcoavă. Podeaua este acoperită cu blocuri cristaline perfect fațetate. Grinzi de cristal imense ies din pereți și podea. Peșterile sunt accesibile astăzi, deoarece operațiunile de pompare realizate de compania minieră le menține fără apă. În cazul în care pomparea este oprită, peșterile ar fi din nou scufundate în apă. Cristalele se deteriorează în aer, astfel încât proiectul Naica încearcă să documenteze vizual cristalele înainte de a se deteriora și mai mult.

i-a8-7d8-a-a
Două alte caverne mai mici au fost descoperite în anul 2000 – Ochii Reginei și Peștera Lumânărilor, precum și o altă cameră găsită în timpul unui proiect de foraj în anul 2009. Noua peșteră, numită Palatul de gheață, este cu 150 m mai adâncă și nu este inundată, dar formațiunile sale de cristal sunt mult mai mici.

Peșterile au fost prezentate de Discovery Channel în februarie 2011. S-a ajuns la concluzia că dacă explorarea continuă, se vor pierde cristalele. Oamenii de știinta cer ca peștera să fie în cele din urmă închisă și nivelul apei să permită creșterea cristalelor în continoare.

article-1081072-02464596000005DC-280_636x944traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: bbc, natgeo.org, naica project


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii