Cunoaste lumea

MENU
Noutăți

Creierul „masculin” vs. „feminin” – o combinație a ambelor e obișnuită și oferă avantaje mari…

  •  
  •  
  •  

De la reclame la locul de muncă, se presupune adesea că bărbații și femeile sunt fundamental diferiți – unii de pe Marte și, respectiv, alții de pe Venus. Desigur, cunoaștem cu toții oameni care sunt mai androgini, având un amestec de trăsături de personalitate.

Important, o astfel de „androginie psihologică” a fost asociată mult timp cu trăsături precum o mai bună flexibilitate cognitivă (capacitatea mentală de a trece între diferite sarcini sau gânduri), competența socială și sănătatea mintală.

Dar ce legătură are asta cu creierul?

Oamenii care sunt mai androgini în comportamentul lor merg împotriva naturii lor biologice, făcând lucruri pentru care creierul lor nu este optimizat? Nu se știe de multă vreme dacă există ceva precum androginia creierului. Dar un nou studiu publicat în Cerebral Cortex sugerează că există și este obișnuit.

Se consideră că androginia psihologică este protectoare psihologic. De exemplu, știm că este asociată cu mai puține probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea. De asemenea, a fost legată de creativitatea superioară.

Cu toții suntem familiarizați cu trăsăturile care sunt clasificate stereotip în categoria bărbați sau femei.

Bărbații, de exemplu, nu sunt încurajați să-și exprime sentimentele sau să plângă atunci când sunt supărați. În schimb, se așteaptă ca aceștia să fie duri, asertivi, raționali și buni la sarcinile vizualo-spațiale, cum ar fi citirea hărților.

Femeile, pe de altă parte, sunt deseori de așteptat să fie mai emoționale, mai grijulii și cu vorbele bune la ele.

Oamenii de știință argumentează de mult despre cât de diferite sunt creierele masculine și feminine. Există multe raportări despre diferențele dintre creierul masculin și cel feminin în literatura de specialitate.

Cu toate acestea, unii cercetători susțin că aceste diferențe sunt mici. Un studiu a sugerat că, din punct de vedere psihologic, majoritatea dintre noi suntem, de fapt, probabil undeva pe un spectru între ceea ce considerăm stereotip un „bărbat” și o „femeie”.

Dar înseamnă asta că oamenii care cad undeva la mijloc sunt mai androgini în creier, precum și în comportamentul lor?

Pentru a testa acest lucru, s-a creat un experiment cerebral folosind un algoritm de învățare automată și date de neuroimagistică.

În timp ce creierul masculin și cel feminin sunt similare, s-a dovedit că conectivitatea dintre diferite zone ale creierului diferă. S-au folosit acești markeri de conectivitate pentru a caracteriza creierul a 9.620 de participanți (4.495 bărbați și 5.125 femei).

Astfel, s-a descoperit că aproximativ 25% din creiere au fost identificate ca bărbați, 25% ca femei și 50% au fost distribuite în secțiunea androgină.

Mai mult decât atât, s-a constatat că participanții reprezentând androginismul au avut mai puține simptome de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea, comparativ cu ceilalți. (Sursa: Playtech)

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii